Foto: Alexander Zemlianichenko/TT
Foto: Alexander Zemlianichenko/TT

Nordiska ministerrådet klassas som utländsk agent

"Det här är högst beklagligt"
1:51 min

Nordiska ministerrådet ställer tills vidare in sin planerade verksamhet i Ryssland sedan rådets kontor i Sankt Petersburg klassats som utländsk agentverksamhet

Nordiska ministerrådet lägger all verksamhet i Ryssland på is, åtminstone fram till nästa fredag. Hemsidan, Facebooksidan och Twitterkontot är nedsläckta. Den hälsokonferens som skulle ha hållits i Sankt Petersburg på onsdag blir inte av.

– Vi skulle ha haft en stor hälsokonferens, Health economics, som vi skulle ha arrangerat tillsammans med hälsomyndigheterna i Sankt Petersburg och många andra aktörer, men som vi nu väljer att inte genomföra. Vi har skickat brev till alla deltagare, som var både från Norden och Ryssland. Vi skjuter upp den tills vidare, tills problemet med vår juridiska status blivit avklarat, säger Kenneth Broman, stabschef på Nordiska ministerrådet i Köpenhamn.

I drygt två år har Ryssland haft den lag som tvingar politiska organisationer som tar emot pengar från utlandet att registrera sig som utländska agenter.

Lagen har tidigare stoppat flera utländska organisationer, till exempel den amerikanska biståndsmyndigheten USAID, men också inhemska, som den ryska människorättsorganisationen Memorial.

Eftersom Nordiska ministerrådets verksamhet, som finansieras av Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island, sedan i tisdags stämplas som politisk klassas den också som utländsk agentverksamhet.

– Det här är högst beklagligt, för vi har haft ett mycket konstruktivt och lyckat samarbete med nordvästra Ryssland, i många olika former, som jag menar har gagnat både Norden, de nordiska länderna och Ryssland, säger Kenneth Broman.

Nordiska ministerrådet har funnits i Ryssland i 20 år och har huvudsakligen arbetat för att skapa samarbete mellan Norden och Ryssland, bland annat i hälsofrågor, miljöfrågor och kring internationell brottslighet. De ordnar också till exempel seminarier för att förbättra ländernas förståelse för varandra.

– Man borde ju kunna hitta en status som skulle vara lite mera passande, och den diskussionen hoppas vi kunna föra med utrikesministeriet i Moskva, säger Kenneth Broman, som hoppas att de snart kan komma igång med sin verksamhet igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".