Abortmotståndare i USA demonstrera mot aborter. Foto: Brant Sanderlin/TT.
Abortmotståndare i USA demonstrera mot aborter. Foto: Brant Sanderlin/TT.

Förslag om förbjudna aborter dras tillbaka

Förslaget kunde uppfattas som kvinnofientligt
2:11 min

I USA har republikanerna dragit tillbaka ett lagförslag som skulle ha förbjudit aborter efter den tjugonde graviditetsveckan. Förslaget såg ut att kunna gå igenom, men stoppades i sista stund på grund av intern splittring och protester från kvinnliga politiker i partiet.

Varje år i januari demonstrerar tusentals människor för eller mot abort på årsdagen av det historiska beslutet i Högsta domstolen för mer än 40 år sedan att tillåta abort i USA i det som kallas Roe versus Wade.

Lagom till årsdagen hade den republikanska partiledningen planerat att lägga fram ett förslag i representanthuset där republikanerna har majoritet om att förbjuda abort från tjugonde graviditetsveckan.

Tanken var att förslaget sedan skulle vidare till senaten där republikanerna också har majoritet sedan årsskiftet.

Partiledningen tvingades dra tillbaka förslaget i sista stund. Det hade inte tillräckligt internt stöd för att gå igenom och det var framför allt de republikanska kvinnliga politikerna som protesterade.

Inte för att de ändrat åsikt om rätt till abort, de vill fortfarande begränsa den, men för att förslaget kunde uppfattas och beskrivas som kvinnofientligt i en hård kamp om att vinna kvinnliga väljare i nästa val.

Förslaget innehöll ett par möjliga undantag för abortförbud efter den tjugonde veckan: om kvinnan våldtagits men bara om hon rapporterat det till polisen och om graviditeten var resultat av incestbrott men bara om offret var minderårigt.

Kvinnor ska inte behöva rapportera en våldtäkt för att bli trodda och incest är incest oavsett hur gammalt offret är, tycker de republikaner som drog tillbaka sitt stöd nu, trots att de stödde ett liknande förslag förra året.

Vid sidan av sakfrågan finns det flera strategiska skäl till den interna debatten. En del republikaner vill hellre ha fokus på frågor om jobb och ekonomi medan andra ser risker i kampen om de kvinnliga väljarna där republikanerna är i underläge från tidigare val.

Ett republikanskt förslag i kongressen skulle troligen mötas med ett veto från presidenten och ge demokraterna scenen i debatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".