Japans premiärminister Shinzo Abe. Foto: Shizuo Kambayashi/TT.
Premiärminister Shinzo Abe säger att Japans regering kommer att göra sitt yttersta för att få mannen frigiven. Foto: Shizuo Kambayashi/TT.

Abe fördömer mord på IS-gisslan

Japans premiärminister Shinzo Abe fördömer vad som förefaller vara mordet på en japan som hållits som gisslan av Islamiska staten (IS). Abe håller samtidigt fast vid att Japan inte ger vika för terrorister.

På videon som lagts ut på Youtube syns en stillbild av en av de två japaner som den fruktade jihadiströrelsen nyligen visade upp med krav på motsvarande 1,6 miljarder kronor i lösesumma. Han håller upp ett foto som visar kvarlevorna av den andre i gisslan.

Videon distribuerades inte via någon av IS "vanliga" kanaler och enligt nyhetsbyrån AFP märks inte IS svarta och vita flagga i upptagningen.

Videon förefaller autentisk, säger premiärminister Shinzo Abe, till japanska radion NHK. Han fördömer mordet i starka ordalag och manar på nytt IS att släppa gisslan. 

– Japans regering kommer att göra sitt yttersta för att få honom frigiven, sade Abe, utan att kommentera de nya kraven om fångutväxling.

I en ljudinspelning på videon säger den japanske mannen att hans liv kan skonas i utbyte mot att en kvinna som hållits fängslad i Irak sedan 2005 släpps. Det ska röra sig om en misstänkt självmordsbombare med koppling till al-Qaida, rapporterar Reuters.

Även USA:s president Barack Obama reagerar med vrede på mordet.

– USA fördömer starkt terroristgruppens mord på den japanska medborgaren. Vi upprepar vårt krav på frigivning av den andre mannen och övriga som hålls som gisslan, säger den amerikanske presidenten i uttalande.

Även Storbritanniens premiärminister David Cameron fördömer dådet. 

Extremiströrelsen IS har lagt under sig delar av Irak och Syrien och utropade i somras en stat med extremt sträng tolkning av islamisk lag, vilken mycket få muslimer ställt sig bakom.

IS har bland annat genomfört halshuggningar och korsfästelser mot personer de ansett skyldiga till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".