Skådespelerskan Amalia utanför en vallokal i centrala Aten.
1 av 3
Amalia tänker lägga sin röst på vänsterradikala partiet Syriza. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
En vallokal i centrala Aten.
2 av 3
Redan klockan sju öppnades vallokalerna i Grekland. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Röstförrättaren Evi Arniheno.
3 av 3
Röstförrättaren Evi Arniheno. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

Nu går grekerna till vallokalerna

"Vi måste få ett slut på åtstramningspolitiken"
1:36 min

Klockan sju på söndagsmorgonen, lokal tid, öppnade vallokalerna i Grekland för det parlamentsval som många menar är helt avgörande för landets framtid.

Valförrättaren Evi Arniheno ber morgonens första väljare att kliva in med högerfoten först - det betyder tur och Grekland behöver det.

Men Giorgos tar istället ett jämnfotahopp in i vallokal 92 på mellan- och högstadieskolan i stadsdelen Kolonaki i centrala Aten.

Ute på gatan står pensionären Pelagia och skådespelerskan Amalia och röker. Pelagia tänker rösta på det sittande regeringspartiet Ny Demokrati som leds av premiärminister Antonis Samaras.

Hon tror att det vore ett stort misstag om vänsterradikala partiet Syriza - som leder i opinionen - kommer till makten.
– Det vore farligt, säger Pelagia.

Men Amalia tar risken. Hon tänker lägga sin röst på Syriza - som lovar ett slut på alla nedskärningar och en betydligt tuffare ton i förhandlingarna med de utländska långivarna - som hållit Grekland flytande de senaste åren.

– Vi måste få ett slut på åtstramningspolitiken. Nu tjänar jag mindre än 4 000 kronor i månaden. Jag vill ha en bättre framtid för min generation och för mina barn, säger Amalia.

– Jag vill ha en förändring på den politik och de strategier som gjort oss till det här landet som andra länder talar illa om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".