Mulle Krekar. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT.
Mulla Krekar finns på FN:s terrorlista sedan 2006. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT.

Mulla Krekar släppt ur fängelse

"I fängelset är det Nordkorea"
1:18 min

I Norge har den terrorstämplade Mulla Krekar i dag släppts ur fängelse. Nu ska en domstol pröva myndigheternas beslut att sätta honom i kommunarrest.

– Här i fängelset är det Nordkorea. Alla regler senaste åren har varit mot mänskliga rättigheter, sa Mulla Krekar till norsk media när han släpptes i morse.

Kurden Mulla Krekar kom till Norge som flykting 1991, men var ändå med om att bygga upp den islamistiska upprorsrörelsen Ansar al-Islam i kurdiska Irak.

Krekar själv finns på FN:s terrorlista sedan 2006. Han dömdes till utvisning från Norge redan 2003, men utvisningen har inte kunnat verkställas eftersom han riskerar tortyr och dödsstraff i Irak.

I Norge har Mulla Krekar nu avtjänat ett närmare tre år långt fängelsestraff för dödshot mot flera personer, däribland nuvarande statsministern Erna Solberg.

Regeringen och säkerhetspolisen ser fortfarande Krekar som ett hot mot rikets säkerhet. Man vill därför använda sig av en paragraf i utlänningslagen som ger möjlighet till en slags kommunarrest med anmälningsplikt för vissa personer.

Krekars advokat har överklagat beslutet som lär prövas av domstol inom några få dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".