Barack Obama skakar hand med Indiens premiärminister Narendra Modi. Foto: AP.
Foto: AP.

Obama vill få Indien att minska sina utsläpp

Barack Obama besöker Indien
1:42 min

USA:s president Barack Obama har inlett ett symbolladdat besök i Indien. Enligt Obama finns det flera viktiga frågor på dagordningen när han träffar Indiens premiärminister Narendra Modi.

Indisk tv pekar på klimatförändringarna som den viktigaste frågan när premiärminister Narendra Modi och president Barack Obama möts i New Delhi.

Indien har redan ambitiösa planer på förnyelsebar energi, särskilt solenergi. Men Obama hoppas kunna få Indien att också binda sig för en plan för att minska sina koldioxidutsläpp, precis som Kina nyligen har gjort.

Klimatexperten och professor David Victor tror inte att mötet kommer att leda till några beslut, men är ändå hoppfull.

– Jag vet inte om vi kommer få till stånd överenskommelsen nästa vecka, men det kommer att ske snart, säger han i en tv-intervju.

Det indiska samhället och utvecklingen i landet är mycket beroende av fossila bränslen, vilket gör att Indien har varit en bromskloss i de internationella klimatförhandlingarna.

Terrorism och försvars- och säkerhetsfrågor globalt och i regionen, Afghanistan, Pakistan och Kina, blir andra samtalsämnen mellan de två ledarna. 

Att en amerikansk president bjuds in som hedergäst till militärparaden för att fira årsdagen av Indiens författning är en signal till omvärlden.

Indien vill få en tätare relation med USA för att stärka sin roll gentemot sina rivaler Pakistan och Kina och för att utvecklas ekonomiskt. Premiärminister Modi vill locka investerare.

Barack Obama och Narendra Modi kommer att tillsammans vara värdar för ett radioprogram. Men all puts av Taj Mahal var i onödan, för den amerikanske presidenten har förkortat sitt besök för att kunna flyga vidare till Saudiarabien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".