Alexis Tsipras, partiledare för Syriza. Foto: Petros Giannakouris/AP.
1 av 3
"I dag bestämmer vi om Trojkan ska återvända hit i morgon eller om vi ska få tillbaka ett liv i värdighet", sa Alexis Tsipras när han omringad av fotografer lade sin röst i en vallokal i Aten. Foto: Petros Giannakouris/AP.
Läkaren Marina Perdiki tycker att dagens val är onödigt. Hon tycker i stället att landets politiker borde samarbeta för att lösa Greklands akuta kris. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
2 av 3
Läkaren Marina Perdiki tycker att dagens val är onödigt. Hon tycker i stället att landets politiker borde samarbeta för att lösa Greklands akuta kris. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Greklands premiärminister Antonis Samaras. Foto: Lefteris Pitarakis/AP.
3 av 3
"I dag bestämmer vi om vi går framåt med styrka, säkerhet och förtroende eller om vi ger oss ut på äventyr", säger premiärminister Antonis Samaras. Foto: Lefteris Pitarakis/AP.

Grekland: Slåss om väljarnas röster in i det sista

"Det är en väldigt osäkerhet"
2:30 min

Ett slut på år av åtstramning eller en fortsatt sträng svångremspolitik för att få Greklands ekonomi på fötter igen. Det grekiska folket står inför ett svårt val när de i dag går och röstar fram ett nytt parlament.

In i det sista vädjade de två huvudkandidaterna, sittande premiärminister Antonis Samaras och utmanaren Alexis Tsipras från vänsterradikala Syriza, till väljarna.

– I dag bestämmer vi om Trojkan ska återvända hit i morgon eller om vi ska få tillbaka ett liv i värdighet, sa Alexis Tsipras när han omringad av fotografer lade sin röst i en vallokal i Aten.

I en annan del av stan varnade premiärminister Antonis Samaras för vad en röst på just Tsipras och hans parti Syriza kan innebära.

– I dag bestämmer vi om vi går framåt med styrka, säkerhet och förtroende eller om vi ger oss ut på äventyr.

På en skola i stadsdelen Kolonaki i centrala Aten var juristen och för dagen valförrättaren Evi Arniheno på plats redan halv sju i morse för att göra om ett av klassrummen till vallokal. Hon hade själv inte bestämt sig för hur hon skulle rösta.

– Jag vill ha en förändring men jag vet inte om vi har de rätta personerna för att åstadkomma det. I parlamentet cirkulerar bara samma gamla politiker hela tiden.

Den svensktalande läkaren och Atenbon Marina Perdiki hade helst sluppit rösta i dag. Hon önskar att landets politiker istället går samman och tillsammans löser Greklands akuta problem. Själv har hon fått sin lön sänkt med en tredjedel samtidigt som skatterna höjts.

– Om något händer nu, med hälsan till exempel, då har vi inte riktigt pengar att betala doktorer som man många gånger måste betala för här. Det är en väldig osäkerhet. Det är det som är det värsta.

I de sista opinionsmätningarna som publicerats inför valet har vänsterradikala Syriza drygat ut sin ledning över regeringspartiet Ny Demokrati. Det är alltså mycket troligt att Greklands nästa premiärminister heter Alexis Tsipras.

Det skapar oro i övriga Europa och bland Greklands långivare i form av den så kallade Trojkan - EU, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden - som inte vill se en grekisk regering som åter börjar spendera.

Syriza kräver också en nedskrivning av landets enorma utlandsskuld. Men Atenbon och skådespelaren Amalia hoppas på en Syrizaseger.

– I dag tjänar jag bara knappt 4 000 kronor i månaden. Jag vill ha en bättre framtid för min generation och för mina barn, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".