Ärkebiskop Antje Jackelén predikar i Storkyrkan inför Riksmötets öppnande. Foto: Henrik Montgomery/TT
Ärkebiskop Antje Jackelén predikar i Storkyrkan inför Riksmötets öppnande. Foto: Henrik Montgomery/TT

Antje Jackelén: Regeringen måste stärka samernas ställning

1:38 min

Sverige brister i sin behandling av samerna. Det hävdar Sveriges ärkebiskop Antje Jackelén, som idag uppmanar regeringen att stärka minoritetens rättsliga ställning, men också att ta ansvar för Sveriges koloniala förflutna.

– Regeringens urfolksarbete har präglats av bristande ansvarstagande och passivitet, trots att man ställt sig bakom principerna i FN:s urfolksdeklaration, så det finns ett gap här mellan teori och praxis kan man säga, säger Antje Jackelén.

Det är inför att Sveriges regering imorgon kommer att granskas i FN om efterlevanaden av de mänskliga rättigheterna som ärkebiskop Antje Jackelén idag skriver på Dagens Nyheter debattsida.

Hon kräver att Sveriges regering tar flera kliv framåt när det gäller samernas rättigheter.

Bland annat lyfter hon upp sametinget som problematiskt och konstaterar att samernas reella inflytande fortfarande är begränsat.

Ärkebiskopen påpekar också att samernas rättsliga ställning är för svag i dagens lagstiftning, vid gruvetableringar.

– Ja de kan i realiteten inte stoppa en exploatering. Så värnandet av markerna är ju en urfolksrättighet, och inte ett särintresse, och det är säkert inte alldeles lätt att hitta bra sätt att göra det, men det är ingen ursäkt för att inte arbeta på det, säger hon.

Behöver man ändra i lagarna I Sverige för att samernas rättigheter ska vara tillräckliga?

– Det är inte jag som ska göra politikernas arbete. Men det jag påpekar är att värnandet av markerna är en rättighet, inte ett särintresse. Då måste en ansvarsfull regering titta på, har vi de mekanismer och de strukturer som gör att de rättigheter som vi har sagt oss acceptera också kan förverkligas i praktiken?

Samtidigt vill Antje Jackelén att regeringen tar ansvar för Sveriges koloniala förflutna, med en riktig ursäkt för hur samernas behandlats historiskt. Hon är också självkritisk till den roll som Svenska kyrkan har spelat, och senare i år  kommer en vitbok om kyrkans behandling av samerna.

– Ja, min förhoppning är att den bidrar till att berätta sanningen, berättar den berättelse som har antingen förtyckts eller glömts bort, och att det ger utrymme för att hela relationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista