Joseph Kabila är president i Kongo-Kinshasa. Foto: TT
Joseph Kabila är president i Kongo-Kinshasa. Foto: TT

Kontroversiell lag ändras i Kongo-Kinshasa

Valet måste nu genomföras i tid
1:32 min

Efter en vecka av oroligheter och kravaller i Kongo-Kinshasa har nu läget nu i helgen lugnat sig en aning. Landets lagstiftare har bestämt sig för att ändra en kontroversiell lag om en folkräkning som oppositionen har hävdat var ett trick för att skjuta upp presidentvalet.

Veckan som gick såg våldsamma sammandrabbningar i huvudstaden Kinshasa och i Goma i landets östra del. Nyhetsbyråerna talar om att drygt 40 människor dödades, medan regeringen medger att tolv dödats, elva plundrare och en polisman.

Internet och mobilnätet stängdes periodvis ner helt under veckan. Protesterna bröt ut då representanthuset röstade för en lag om att en folkräkning måste genomföras innan ett presidentval kan hållas.

Oppositionen menar att det i praktiken skulle innebära att president Joseph Kabila skulle kunna sitta vid makten längre än vad lagen säger. Nästa år är det tänkt att presidentvalet ska hållas och Kabila kan inte sitta fler mandatperioder.

Men en folkräkning skulle kunna ta flera år att genomföra i detta enorma land, stort som hela Västeuropa, som dessutom har en mycket dålig infrastruktur. Det har inte hållits någon folkräkning sedan landet blev självständigt från Belgien 1960.

Parlamentets övre kammare, senaten, enades i fredags om ett tillägg till lagen som i princip säger att valen nu måste genomföras i tid och att en folkräkning kan hållas senare. Även den lägre kammaren, representanthuset, har nu ändrat sig och går på senatens linje.

Missnöjet med Kabila har ökat efter det senaste valet 2011, som utomstående observatörer ansåg präglades av omfattande valfusk. Landet, som är rikt på naturtillgångar som koppar, guld och diamanter, har trots det en av kontinentens fattigaste befolkningar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".