Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Foto: Henrik Montgomery/TT.
1 av 2
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Foto: Henrik Montgomery/TT.
V:s gruppledare Hans Linde tror ändå inte de kan stoppa valet. Foto: Robin Haldert/TT.
2 av 2
Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde. Foto: Robin Haldert/TT.

Vänsterpartiet får kritik av regeringen

1:57 min

Vänsterpartiet är i dagsläget inte berett att stödja regeringens förslag om en tredje så kallad pappamånad. Därmed kan förslaget stoppas i riksdagen. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) säger att hon ska föra samtal med Vänsterpartiet, men att hon är kritisk till partiets agerande.

– Jag tycker att deras position är lite märklig här. Vi har varit väldigt tydliga från regeringens sida, och det här är ett förslag som går i den riktningen, säger Annika Strandhäll.

Det är osäkert om det blir någon tredje pappamånad från den första januari 2016, som den rödgröna regeringen vill.

Folkpartiet har visserligen bestämt sig för att rösta ja till förslaget, men Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är emot fler öronmärkta månader.

Och ger nu Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde besked om att regeringen i dagsläget inte kan räkna med stöd från hans parti heller.

Vänsterpartiet förespråkar en lagstiftning om att föräldrarna ska dela hela föräldraförsäkringen lika och vill förhandla om innehållet i det kommande lagförslaget.

– Vi kommer först och främst att gå fram med vår egen politik, om inte regeringen är beredd att förhandla med oss. Och då kommer vi att gå fram med förslag om en individualisering av föräldraförsäkringen. Säger Hans Linde och fortsätter:

– Vill regeringen få ett bredare stöd i riksdagen för sina förslag och propositioner, då måste man också rimligen kontakta andra partiet och vara beredda att förhandla, säger Hans Linde.

Regeringen har just skickat ut förslaget om att införa ytterligare en pappamånad på remiss, berättar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Vänsterpartiet kommer förstås att få ge sin syn på saken, säger hon.

– Vi är naturligtvis intresserade av att lyssna på dem, men också att lyssna på andra som kommer med kloka inspel som gör att det i slutändan blir så bra som möjligt.

I vilken utsträckning är det möjligt med kompromisser?

– Nja, kompromisser. Jag tror att det vi måste ha framför oss nu är att det är första gången på tolv år som man i politiken gå fram med ett förslag om ytterligare vikta månader i föräldraförsäkringen. Det borde både Vänsterpartiet, vi och andra berörda, som Folkpartiet som också är intresserade av det här, se som en vinst att, vi nu har en chans att ta det steget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista