Väljaren Nikos Kourampas klädd i kavaj och slips utanför vallokal i Aten. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio
1 av 2
Nikos Kourampas besökte en vallokal i Aten. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio
Väljaren Aristea Papadopoulou med sina två döttrar i en vallokal i Aten. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio
2 av 2
Aristea Papadopoulou tog med sina döttrar när hon gick och röstade i Aten. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio

Osäkra väljare i Grekland

"Det är ett svårt val"
1:51 min

I dag går Grekland till val. Men in i det sista var många väljare osäkra på hur de skulle rösta.

Direktrapport: Ekot bevakar valet i Grekland

– Ja det är ett svårt val för vi har så många ekonomiska problem här i Grekland. Men jag tror vi behöver någonting nytt, en förändring, säger Agelos Karaspirou som inte vill avslöja hur han röstat.

Förändring var kanske den här dagens vanligaste ord bland väljarna som kommit till skolan i Aten-stadsdelen Petralona, nedanför Akropolis, för att rösta.

– Jag tänker rösta på Syriza för det behövs förändring i Grekland. Tsipras, partiledaren, är ung och kanske kan han göra skillnad, säger Aristea Papadopoulou som hade sällskap av döttrarna Kristina och Stamatina.

Syriza är det radikala vänsterpartiet som leder i opinionsmätningarna och som lovar ett slut på åtstramningspolitiken och att förhandla för en kraftig nedskrivning av Greklands enorma utlandsskuld.

Utanför skolans entré, där elevernas porträtt över Olympens tolv gudar hängde, letade Nikos Kourampas i listorna efter rätt klassrum att gå till. Han kom direkt från Skottland där han bor, nu var han hemma i Grekland - bara för att rösta - också han på Syriza.

– Jag tror att en Syrizaseger kan bli en viktig moralhöjare för vänsterrörelser i hela Europa och inte bara i Grekland, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".