Erik Ullenhag, gruppledare för Folkpartiet i riksdagen. Foto: Janerik Henriksson/TT.
"Vi har högt i tak i Folkpartiet och det välkomnar jag", säger Erik Ullenhag (FP). Foto: Janerik Henriksson/TT.

FP-kritik mot decemberöverenskommelsen

Ullenhag: "Vi har högt tak i Folkpartiet"
2:07 min

Det är inte bara moderater som kritiserar decemberöverenskommelsen. Nu gnisslar det också i Folkpartiet. Nio folkpartister skriver i partiets medlemstidning Nu att de vill att partiet ändrar uppgörelsen. Men när partiledningen nu för första gången kommenterar debattartikeln tonas betydelsen ner.

– Vi har både förankring i riksdagsgrupp och partistyrelse kring att det var en bra idé att hitta ett regelverk som gör att det går att regera Sverige även som minoritetsregering.

– Du säger att det var förankrat i partistyrelsen. Ändå är två av dem som skrev under debattartikeln ledamöter i partistyrelsen?

– Ja, men vi har högt i tak i Folkpartiet och det välkomnar jag. Det är inte alltid så att ett beslut i ett parti fattas när 100 procent tycker lika. Det är en del av demokratin att det är en majoritet som bestämmer.

Decemberöverenskommelsen underlättar för det största politiska blocket att regera, även om det inte har egen majoritet. Den viktigaste delen i uppgörelsen säger att det mindre blocket ska lägga ner sina röster i budgetomröstningen om det andra och större blocket riskerar att förlora omröstningen.

Tanken är att Sverigedemokraterna inte ska få makt att fälla regeringar efter eget tycke och smak. Men de folkpartister som skrivit under debattartikeln kommer också att skriva en motion till landsmötet och föreslå att partiet backar från den delen i överenskommelsen bland annat för att det minskar riksdagens makt.

Inom Moderaterna har kritikerna varit många och högröstade. Det är först nu som det hörs kritik även från Folkpartiet. Liberala ungdomsförbundets ordförande, Linda Nordlund, finns bland kritikerna. Hon har en plats i partistyrelsen i egenskap av LUF-ordförande.

Adam Cwejman är den enda bakom debattartikeln som har en egen plats i partistyrelsen. Han var inte med när frågan diskuterades i december, men han hoppas nu att resten av partiet ska ändra sig.

– Jag hoppas väl att man inser att det här inte är särskilt bra på sikt. Att väljarna kan tappa förtroendet för partier som går med på den här typen av överenskommelser. Väljarna kan känna att deras röster är bortkastade.

– Men kan man backa ur en överenskommelse som redan är gjord?

– Ja, det händer väl hela tiden? Varför skulle man inte kunna göra det?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".