Syriza firar i Aten. Foto: Lefteris Pitarakis/TT
Syriza firar i Aten. Foto: Lefteris Pitarakis/TT

”Vi kommer att få det ännu svårare med ekonomin”

Grekisk journalist orolig för Syriza politik
1:15 min

Vänsterpartiet Syriza kommer att dra ner Grekland i en ännu djupare i ekonomisk kris än vad den man nu har. Det anser den grekiska journalisten Mikailiz Kirjakivis på telefon från Aten.

– Vi kommer att få det ännu svårare med ekonomin. Jag vet inte hur det ska gå med förhandlingarna med EU, men jag tror och många med mig att det kommer bli en ännu svårare situation de närmaste månaderna, säger han.

Journalisten Mikailiz Kirjakivis är mycket skeptiskt till att Syriza har nått sådan framgångar i valet. Enligt honom är risken nu stor att landet inte kommer ta sig ut den svåra ekonomiska kris som det befunnit sig i sedan finanskrisen 2007-2008.

– Det finns många kommunister som är med i det här partiet. De är emot allt som har med Europa, man sa att man inte ska betala skulder. De har ingen kontakt med verkligheten, säger Mikailiz Kirjakivis.

För att förstå krisen i Grekland måste man också förstå att det är ett land som är djup polariserat menar Mikailiz Kirjakivis,  med partier som vägrar att samarbeta med varandra.

– Jag menar att det finns väldigt stora motsättning i Grekland, både politiska och ekonomiska. Och det är det stora problemet, man har ingen riktig dialog mellan partierna i Grekland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".