Alexis Tsipras. Foto: LOUISA GOULIAMAKI/TT
Alexis Tsipras. Foto: LOUISA GOULIAMAKI/TT

Prognos: Ingen egen majoritet för Syriza

"Jag hade hoppats på ett bättre resultat"
1:46 min

I Grekland visar de första prognoserna över valutgången att vänsterradikala Syriza blir det största partiet. Men än så länge ser partiet inte ut att få egen majoritet. Syrizas väljare är besvikna.

– Jag hade hoppats på ett bättre resultat, säger Olga Vereli.

Hon är 24 år och jag träffar henne vid ett torg i centrala Aten där Syriza har sitt valvaketält. Tusentals Syrizasupportrar har väntat hela kvällen på valresultatet.

– Många som röstat på Syriza gör det inte för att de är vänstermänniskor utan för att de helt enkelt inte klarar det här längre, säger Olga Vereli.

Enligt de första någorlunda säkra prognoserna har vänsterradikala Syriza missat en egen majoritet med minsta möjliga marginal. Prognoserna visar att partiet får 150 platser. Det behövs 151 för egen majoriet.

Men i och med att det är så jämnt så kan det slutgiltiga resultatet komma att ändras. Det vet vi troligen inte förrän någon gång i morgon bitti när samtliga röster har räknats.

Om det här resultatet skulle stå sig, så kommer Syriza sannolikt att kunna få igenom sina egna förslag eftersom sex andra partier kommer att komma in i parlamentet.

Syrizas huvudsakliga vallöfte är att förhandla fram en uppgörelse med den övriga eurozonen om nedskrivning av landets skulder och att därefter kunna lätta på åtstramningarna som grekerna levt under i fem år nu.

Olga Vereli hoppas att det ska lyckas. Hon ser annars mörkt på sin egen framtid.

– Jag är fortfarande student på universitetet, men jag kommer snart att vara arbetslös. Det finns inga jobb, säger hon.

Frankrikes president François Hollande gratulerar Syriza-ledaren Alexis Tsipras till valsegern i Grekland. 

Hollande uttrycker sin önskan till samarbete för att främja tillväxt och stabilitet i eurozonen. 

Storbritanniens premiärminister David Cameron däremot oroas över valresultatet och varnar för att den ekonomiska osäkerheten kommer att öka i Europa som ett resultat av Syrizas seger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".