Jens Weidmann chef för den tyska Centralbanken. Foto: Alex Domanski/TT.
Jens Weidmann chef för den tyska Centralbanken. Foto: Alex Domanski/TT.

Tysk centralbankschef: Grekland måste hålla avtal

Gått i borgen för flest miljarder
1:34 min

I Tyskland är valutgången i Grekland just nu den stora nyheten. Förbundskansler Angela Merkel har ännu inte kommenterat valresultatet, men centralbankchefen Jens Weidmann säger att Grekland måste hålla ingångna avtal.

Förbundskansler Angela Merkel, kristdemokrat, ses ju som huvudarkitekt bakom den sparpolitik som exempelvis Grekland beordrats av EU att genomgå för att få de nödvändiga nödlånen.

Tyskland som största ekonomi inom eurozonen är det land som gått i borgen för flest miljarder av de enorma Greklandslånen.

Från förbundskansler Angela Merkel kom ingen kommentar under söndagskvällen, men en högt uppsatt kristdemokratisk partikollega till henne uttalade sig skeptiskt till vänstersegern i Grekland:

– Jag är rädd att med den här regeringen kommer inte mycket gå i rätt riktning, sa Philipp Missfelder, utrikespolitisk talesperson för CDU i förbundsdagen.

Och den tyske centralbankschefen Jens Weidmann, sa:

– Grekland kommer även i fortsättningen vara hänvisad till hjälpprogrammen, men de kan ju bara ges om de ingångna avtalen hålls, sa Weidmann till ARD.

Han menade också att eventuell ny skuldavskrivning för Grekland bara skulle innebära en kort andhämtning och inte vara en långsiktig lösning på landets ekonomiska problem.

Men den gångna veckan har varit lite jobbig för Merkel och Weidmann.

Först tvingades man acceptera att Europeiska Centralbanken, ECB , nu kommer inleda massiva stödköp av statspapper och nu också att ett medlemsland så tydligt röstar mot den tyskledda eurokrispolitiken.

Från de tyska socialdemokraterna som också ingår i den tyska regeringen kom dock inledningsvis något mildare tongångar.

Men det tyska vänsterpartiet die Linke jublade i alla fall i går. Partiet hade bjudit in till grekisk valfest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".