Alexis Tsipras, Syrizas partiledare. Foto: Lefteris Pitarakis/TT
1 av 3
Alexis Tsipras, Syrizas partiledare. Foto: Lefteris Pitarakis/TT
Olga Vereli och Irini Stenioti hoppas på en ljusare framtid med Alexis Tsipras som premiärminister.
2 av 3
Olga Vereli och Irini Stenioti hoppas på en ljusare framtid med Alexis Tsipras som premiärminister. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio
Läraren Dimitris Papoutsis firade Syrizas seger i Aten.
3 av 3
Läraren Dimitris Papoutsis firade Syrizas seger i Aten. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio

Grekland efter valet: Nu lämnar vi åtstramningspolitiken

Grekland vaknar i dag upp till en helt ny verklighet efter att det vänsterradikala partiet Syriza vann  i gårdagens parlamentsval.

Partiet ser ut att med mycket liten marginal misslyckas med att få egen majoritet i det grekiska parlamentet, men Syrizas ledare och Greklands blivande premiärminister Alexis Tsipras var sent i går kväll ändå tydlig med vad en vänsterregering innebär för landets framtid.

– I dag skrev det grekiska folket historia. Grekland vänder blad och lämnar bakom sig åtstramningspolitikens katastrof, sade Alexis Tsipras, när han sent i går kväll höll sitt segertal på trappan till Atens universitet.

– Grekland lämnar bakom sig fem år av förödmjukelse och smärta. Trojkan är historia, sa Tsipras.

Vid Syrisas kampanjtält i centrala Aten firade anhängare när segerbeskedet kom i går kväll.

– Det grekiska folket lyfter just nu sina huvuden och känner att de har värdighet, sa läraren Dimitris Papoutsis.

Valresultatets budskap är tydligt: Efter fem år av sänkta löner, höjda skatter och en arbetslöshet runt 25 procent har grekerna tröttnat och då spelar det ingen roll vad långivarna i den så kallade trojkan - EU, Europeiska centralbanken eller Internationella Valutafonden säger.

– Det har varit hemskt. Jag är arbetslös, nu hoppas jag på en förändring säger Irini Stenióti som försörjs genom av en av hennes föräldrars deltidsjobb.

Avgående premiärminister Antonis Samaras sa i går kväll att han räddat Grekland ur en mycket svår kris och varnade en ny regering från att frångå hans linje. Från övriga Europa kom liknande budskap.

"Det grekiska valet kommer att öka den ekonomiska osäkerheten Europa", skrev Storbritanniens premiärminister David Cameron på mikrobloggen Twitter.

Belgiens finansminister Johan Van Overtveldt sa att det finns utrymme för viss flexibilitet , men inte mycket.

Det grekiska valresultatet lär bli huvudämnet när eurozonens finansministrar träffas senare i dag.

Greklands ekonomi har de senaste åren hållits flytande med hjälp av gigantiska nödlån från omvärlden. Motkravet har varit drastiska nedskärningar och reformer. Nu väcks oro kring Syrizaledaren Alexis Tsipras vallöften om att åter höja löner och pensioner samt att kräva en kraftig nedskrivning av utlandsskulden.

Men trots valsegern såg det nu på morgonen ut som om Syriza inte lyckas få egen majoritet i parlamentet . Det hade krävts 151 mandat, nu verkar man få 149. I dag väntas Alexis Tsipras träffa ledaren för högerpartiet Oberoende greker, som trots att de står långt från Syriza ideologiskt, delar kritiken mot åtstramningspolitiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".