Brazil soccer fans celebrate their team's victory over Chile after a penalty shootout at a World Cup round of 16 match at Mineirao Stadium in Belo Horizonte, Brazil, Saturday, June 28, 2014. Brazil won 3-2 on penalties after the game ended 1-1. AP Photo/Petr David Josek
AP Photo/Petr David Josek

Besvikna brasilianare ett halvår efter VM

"Vi lever som fångar"
1:55 min

Ett halvår efter fotbolls-VM i Brasilien är en stor del av brasilianarna fortfarande besvikna på hur mästerskapet sköttes av regeringen och lokala myndigheter.

Många anser till och med att det fått det sämre på grund av VM. Som i favelan Maré i närheten av den internationella flygplatsen i Rio de Janeiro.

– De lovade mycket som inte blivit av, säger 20-åriga Thaís Cavalcante.

Visserligen har Maré fått en busslinje in till centrum men många löften om satsningar på skola och utbildning har inte genomförts, säger hon. Två månader före VM tog militären över säkerheten i favelan.

– Vi lever som fångar, anser Thaís.

Hon tror att miljonerna som lagts på militären i Maré är bortkastade pengar om syftet var att få bukt med knarkligorna.

– Det är omöjligt. I så fall måste de satsa på fler och bättre skolor i stället, säger Thais.

Hon får medhåll av ekonomen Luiz Martins de Melo på det katolska universitetet i Rio. Han tycker att den brasilianska regeringen lurat befolkningen.

– De sålde in VM som den magiska lösningen på landets alla problem, säger han.

En tydlig effekt av VM är att brasilianarna nu ställer högre krav på myndigheterna, säger ekonomen Estevao Kopschitz på institutet Ipea.

– De vill att den usla kvalitén på sjukhus och skolor ska höjas till samma höga nivå som fotbollsarenorna som byggdes för det internationella fotbollförbundets skull, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".