Högerpartiets Oberoende Grekers ledare Panos Kammenos tillsammans med Alexis Tsipras, Syrizas partiledare. Foto: TT.
Högerpartiets Oberoende Grekers ledare Panos Kammenos tillsammans med Alexis Tsipras, Syrizas partiledare. Foto: TT.

Syriza bildar regering med högerparti

Grekiska valvinnaren går ihop med högerparti
1:33 min

Alexis Tsipras, ledare för det vänsterradikala Syriza, har nu svurits in som Greklands nya premiärminister. Syriza, kommer att bilda regering tillsammans med högerpartiet Oberoende greker.

GRAFIK: De ska styra Grekland

Syrizas ledare Alexis Tsipras bildar Greklands nya regering med stöd av högerpartiet och får därmed majoritet för sin politik.

Tsipras ha nu formellt svurits in som landets nya premiärminister och han har stora förväntningar att infria bland de som röstat på honom.

– Jag mår toppen i dag! Jag är jättetrött, men alla förhoppningar om något bättre får mig att glömma tröttheten, säger Despina Kostopoulou.

Hon och några andra kvinnor sitter på gråa plaststolar utanför Finansdepartetmentet i Aten och följer valrapporteringen på en liten tv-skärm. De är alla städerskor som blev av med sina jobb just på departementet i samband med krisen. Sen förra våren har de protesterat här utanför - dag och natt - Despina Kostopoulou och de andra övertygade om att Syrizas ledare Alexis Tsipras ska ge dem deras jobb tillbaka.

– Vi hoppas att höra från honom mycket snart, säger hon.

Vänsterradikala partiet Syriza vann en klar seger i gårdagens val men misslyckades med att få egen majoritet. Tidigare i dag träffade Alexis Tsipras ledaren ledaren för det nationalistiska högerpartiet Oberoende greker och kom överens om att bilda en koalition. Partierna står långt ifrån varandra ideologiskt men förenas i motståndet mot den åtstramningspolitik som varit omvärldens krav för att ge Grekland de enorma nödlån som hållit landet flytande de senaste åren. Precis som Syriza vill partiet Självständiga greker förhandla ner landets utlandsskuld.

När Alexis Tsipras formellt utsågs till Greklands nya premiärminister under eftermiddagen valde han att göra det genom en sekulär ed istället för genom en kristen ed, som är det vanliga. Han förväntas inom kort att presentera sin nya regering.

Utanför finansdepartmentet i Aten delar Despina Kostopoulou ut kindpussar och hennes ögon vattnas av glädjetårar.

– Men om Alexis Tsipras INTE håller sina löften och ger mig och de andra städerskorna deras jobb tillbaka, ja då kommer vi att vända oss emot honom också.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".