Arkivbild från Hällfjället i Åre där en lavin gick i april förra året.
ARKIVBILD: Hällfjället i Åre. Personal från Skistar har börjat söka i området. Polis med hundar samt fjällräddare är på väg till platsen, skriver polisen på sin hemsida. Foto: Pontus Lundahl / TT

Varnar för ökad lavinfara i fjällen

"Har utlösts av åkare och en har dragits med"
1:31 min

Personal på skidorten larmade polisen efter flera laviner där  minst en åkare drogs med. Men det finns inget etablerat varningssystem i Sverige. 

Grafik: Så uppstår en lavin

Det är ökad lavinfara i Åre just nu. Under gårdagen utlöstes fem laviner på två timmar av åkare utanför pisterna. Även i Västerbottniska Kittelfjäll utlöstes en lavin igår.

Ingen har skadats av lavinerna men nu väcks kritik för att det inte finns något system för att bedöma lavinfaran i de svenska fjällen.

– Ja det finns rapporter från Åre och från Kittelfjäll att man har haft laviner som har utlösts av åkare och en har dragits med också i Kittelfjäll. I övrigt har vi inget system i de svenska fjällen där vi kan göra en bedömning av lavinfaran. Det som finns är en väldigt lokal bedömning inom liftanläggningarna, det är den som redovisas också. Så om man ska åka offpiståkning utanför liftanläggningarna så får man fråga personal vid anläggningen och andra hur man ser på lavinfaran, säger Per-Olov Wikberg.

Lavinfaran i Åre klassas som en trea, betydande lavinfara, enligt den bedömning som skidanläggningen Skistar själva har gjort. Men hur det ser ut generellt sett i fjällen är svårt att säga.

Varje år går mellan 3 000 och 10 000 laviner i de svenska fjällen, enligt en uppskattning som Naturvårdsverket gjorde förra året. De allra flesta sker utanför pister och fjällanläggningar och rapporteras därför aldrig. Och i Sverige finns inte heller ett system för att bedöma lavinfaran även utanför skidanläggningarna, säger Per-Olov Wikberg på naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

– Jag kan bara konstatera att vi inte har det, vi skulle behöva ha det och Naturvårdsverket ser att det finns ett konkret behov för lavinprognoser. Det har bland annat Norge, alpländerna och Nordamerika idag.

– Det skulle behövas för att förebygga framtida lavinolyckor, säger Per-Olov Wikberg på Fjällsäkerhetsrådet.

Det var personal från Skistar i Åre som meddelade polisen om de fem lavinerna på Hällfjället i Åre. De ska ha inträffat mellan klockan 11 och klockan 13 under söndagen och ska ha varit omkring 150 meter långa och 50 meter breda med en brottkant på mellan 10 och 40 centimeter. Ingen person uppges vara skadad eller försvunnen i samband med rasen.

I Kittelfjäll i Västerbotten drogs enligt Västerbottens-Kuriren en åkare med i den 50 meter breda lavinen, men ska ha klarat sig oskadd. Även där skedde lavinen utanför skidanläggningens område.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".