Soldat från Fria syriska armén tillsammans med en soldat från den kurdiska milisen YPG i strid mot IS i Kobane. Foto: TT.
Soldat från Fria syriska armén tillsammans med en soldat från den kurdiska milisen YPG i strid mot IS i Kobane. Foto: TT.

Omstridda syriska staden Kobane nästan fri från IS kontroll

"Hoppas kunna fira att staden är helt befriad"
1:29 min

De kurdiska styrkorna är nära att helt ta kontrollen över den syriska staden Kobane. Det säger flera kurdiska källor och syriska människorättsobservatoriet som följer utvecklingen i Syrien.

Staden är symbolisk efter att kurdiska styrkor stridit i månader mot extremistgruppen IS.

USA och dess allierade har flygbombat i och runt staden nästan dagligen. Vår Mellanöstern korrespondent Katja Magnusson har ringt upp en högt uppsatt kurdledare från Kobane.

– Vi hoppas att vi ska kunna fira att staden är helt befriad inom de närmsta timmarna eller i morgon, säger Idris Nassan på en skrapig telefonledning från gränsen mellan Turkiet och Syrien.

Han är en av de ansvariga i den kurdiska administrationen i Kobane.

De senaste dagarna har den kurdiska milisen YPG med stöd av peshmergatrupper från Irakiska Kurdistan och flygbombningar från USA och dess allierade lyckats trycka tillbaka IS från nästan hela Kobane.

Men fortfarande pågår strider i utkanterna. Det var i september förra året som extremistgruppen som själva kallar sig för Islamiska Staten tog över hundratals byar nära Kobane, som ligger precis intill den turkiska gränsen och har varit omringad av IS från tre håll.

Striderna i Kobane har gett upphov till den största gruppen flyktingar som korsat gränsen på en dag, sammanlagt tros närmare 200 000 ha flytt området.

Kobane har blivit en symbolfråga, för kurderna, för IS och för USA. Striderna har böljat fram och tillbaka, men Idris Nassan från det kurdiska partiet PYD säger att målet är tydligt, att befria Kobane och vinna mot terroristerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".