500 gruvarbetare i Ukraina räddade

En av de farligaste gruvorna i världen
1:52 min

Nära 500 gruvarbetare i östra Ukraina blev i dag fast under jord efter att en granat slog ut strömförsörjningen till deras gruva. Samtidigt har striderna fortsatt i stor omfattning i Donetsk- och Luhanskområdet och regeringen i Kiev har proklamerat undantagstillstånd i regionen.

Gruvindustrin är tillsammans med ståltillverkning den viktigaste näringen i östra Ukraina och kolbrytningen har fortsatt i många gruvor trots striderna men ofta med stora problem.

I dag slog en granat ner i en transformator som försörjde en gruva nära Donetsk med ström och närmare 500 arbetare blev fast under jord utan möjlighet att ta sig upp.

Gruvan anses vara en av de farligaste i världen på grund av den stora mängden metangas.

2007 dödades 101 människor i en olycka där. Enligt den lokala fackledaren så ska man nu i varje fall ha lyckats få upp samtliga arbetare ur gruvan oskadda.

Krigshandlingarna har dock fortsatt på flera andra håll i östra Ukraina, detta efter att de ryskstödda separatisterna sagt att de inte längre vill ha någon fredsuppgörelse.

Striderna har koncentrerats till staden Debaltseve som ligger vid den demarkationslinje som slogs fast i september.

Den ukrainska militären säger att de förlorat sju soldater det senaste dygnet, i Luhansk rapporteras två civilpersoner ha dödats, men sannolikt är det totala dödstalet större.

Däremot rapporteras inte om några fortsatta attacker mot staden Mariupol där minst 30 människor dödades i ett raketanfall i lördags och 80 skadade befinner sig fortfarande på sjukhus.

Efter det sa separatisterna att de hade inlett ett anfall mot Mariupol, som nu är den största staden i Donetskområdet, men lite senare gjorde de en U-sväng och sa de att de inte hade för avsikt att inta staden med militära medel.

Regeringen i Kiev förklarade i dag undantagstillstånd i östra Ukraina och proklamerade högsta beredskap i samtliga övriga delar av Ukraina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".