1 av 6
Systrarna Tatjana Prokofnaja 79 år och Valentina Prokofnaja 81 år överlevde medicinska experiment som doktor Mengele gjorde på barn i Auschwitz. Foto: Maria Persson Löfgren
Ett berg av fångarnas skor som samlades på hög i Auschwitz.
2 av 6
Fångarnas skor som samlades på hög i Auschwitz. Foto: TT
Ett snöigt Auschwitz med de tre våningar höga tegellängorna.
3 av 6
Ett snöigt Auschwitz med de tre våningar höga tegellängorna.
4 av 6
81 åriga Valentina var elva år när hon befriades från koncentrationslägret Auschwitz av sovjetiska Röda Armén. Till skillnad från sin yngre syster har hon aldrig återvänt eller deltagit vid minnesdagarna, det gör allt för ont. Foto: Maria Persson Löfgren
5 av 6
79 åriga Tatjana kommer åka till Auschwitz för att vara med vid 70 årsminnet av befrielsen. Hon har varit med många gånger och brukar berätta i skolor om koncentrationslägren. Foto: Maria Persson Löfgren
Krigets barn står det på nya minnesstenen i staden Pusjkina där Tatjana och Valentina och 150 andra överlevare bor.
6 av 6
Krigets barn står det på nya minnesstenen i staden Pusjkina där Tatjana och Valentina och 150 andra överlevare bor. Koncentrationslägren räknas upp, men inte ett ord om lägrens huvudsakliga uppgift förintelsen av judar, romer och homosexuella. Foto: Maria Persson Löfgren

81-åringen berättar om tiden i Auschwitz

Berättar om experimenten: "De tömde oss på blod"
2:38 min

Ledaren för landet som befriade Auschwitz, Vladimir Putin, kommer inte på grund av den nya konflikten med Polen. Tatjana Prokofjevnas syster Valentina tycker minnena är för svåra. Men själv ska 79-åriga Tatjana gå på 70-årsdagen av hennes frigörelse från förintelselägret.

När den 70-åriga minnesdagen av Auschwitz befrielse av sovjetiska Röda armén högtidlighålls imorgon kommer en av överlevarna vara den nu 79-åriga ryska från Pusjkina norr om Moskva.

Men hennes storasyster tycker minnena är för svåra och precis som ryske presidenten Vladimir Putin åker hon inte dit. Putins frånvaro beror dock på en diplomatisk spricka med Polen.

– Mitt nummer var 65765. Jag var bara det numret och måste kunna säga det vi uppställning varje dag, berättar Valentina Prokofjevna i dag 81 år.

Tillsammans med sina två systrar, en bror och mamma kom hon till Auschwitz i oktober 1943 från Vitebsk i Belarus. De tillhörde minoriteten av ickejudiska fångar i koncentrationslägret och placerades i den del där det fanns tiotusentals sovjetiska krigsfångar.

– Vi fyra syskon kunde hålla ihop, men vår mamma och pappa avrättades, fortsätter Valentina. Vi fick inte bo ihop, barn delades in efter ålder och flickor och pojkar skiljdes åt.

– Till slutet gav de oss injektioner i någon slags experiment, vi begrep inte varför. De tömde oss på blod, som vore vi vuxna, vår bror var fyra år och återhämtade sig aldrig han dog ung, berättar hon.
När minnesdagen hålls vid lägret kommer inte Valentina vara där, hon har till skillnad från sin yngre syster Tatjana aldrig återvänt.

I år kommer inte heller ryske presidenten Vladimir Putin åka. En följd av frysta relationer med Polen i spåren av Ukraina. Men ingen av systrarna vill tala om politik, de fokuserar på det positiva.

Stoltheten över det Sovjet som segrade och befriade dem, men än idag finns elvaåringens besvikelse kvar då hon befriades.

– De sa att nu får ni åka hem, hem för mig var vår vitryska by, även om mamma och pappa var borta och vårt hus nedbränt så var det hem, men vi sattes på ett tåg till Moskva, vi var 28 som alla placerades på samma barnhem, säger Valentina, men fortsätter sen stolt berätta om sin tekniska utbildning och hedersmedaljen för troget arbete i 37 år på samma leksaksfabrik.

Då ler de ljusblå ögonen, precis som när hon talar om sina barn, barnbarn och barnbarnsbarn och det där numret som för alltid ristats i minnet det finns inte längre kvar på hennes vänsterarm. Som ung fick hon alltid jobbiga frågor om numret och försökte dölja det tills hon fick det bortopererat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".