e Kristinn Hrafnsson
1 av 2
Kristinn Hrafnsson (till höger) är en av de Wikileaksmedarbetare som fått sina Googleuppgifter utlämnade till USA. Foto: TTFoto: TT
Wikileaks grundare Julian Assange höll i dag en presskonferens i London. Foto: John Stillwell/TT.
2 av 2
Wikileaks grundare Julian Assange. Foto: John Stillwell/TT.

Google har lämnat ut Wikileaksmail till USA

Wikileaks talesperson: "De kan följa mina rörelser"
3:15 min

Google har lämnat ut all data som företaget har haft lagrad om tre Wikileaks-medarbetare till amerikanska åklagare, bland annat deras mail. Enligt Wikileaks handar det här om en hittills okänd utredning om misstänkt spionage. Julian Assanges advokat ser detta som ett bevis för att USA kommer försöka få Wikileaksgrundaren utlämnad.

– Det här handlar inte bara om email utan också om metadata, informationen om var du befunnit dig en viss tid, när du loggade in. Så de kan följa dina rörelser, säger Kristinn Hrafnsson, talesperson för Wikileaks, vars uppgifter har lämnats över från Google till USA.

Det centrala tycker han är att Google inte bara lämnat ut all hans e-post till amerikanska myndigheter, utan att informationen gör det möjligt att kartlägga honom och vilka personer han träffat.

Google har även överlämnat all information de haft om en redaktör och en chefredaktör hos Wikileaks, enligt uppgifter som Ekot tagit del av och som även brittiska The Guardian skriver om idag. Informationen skall ha lämnats ut till amerikanska myndigheter i april 2012. De tre Wikileaks-medarbetarna fick kännedom om detta i julhelgen, de meddelades av Google genom ett mail till deras Gmailadresser.

Wikileaks begär nu att Google skall redovisa alla dokument som de lämnat ut. Wikileaks är också kritiskt mot Google för att företaget inte berättat för dem om detta förrän nu. Till brittiska The Guardian säger Google att de inte uttalar sig om enskilda fall, och hänvisar istället till att "de följer lagen, precis som alla företag".

Enligt Kristinn Hrafnsson har Wikileaks uppgifter som pekar på att de husrannsakningsordrar som utfärdats av en amerikansk domstol ingår i en större, hittills okänd, utredning om misstänkt spionage mot flera personer inom Wikleaks, bland andra grundaren Julian Assange. Han ser myndigheternas begäran av data om personer inom Wikileaks som en allvarlig attack, både mot en journalistisk organisation och mot honom som journalist.

Julian Assange begärdes häktad av åklagare i Sverige 2010, misstänkt för våldtäkt och ofredande. Så sent som för två månader sedan slog Svea hovrätt fast att Assange ska förbli häktad i sin frånvaro.

Sedan juni 2012 sitter Assange på Equadors ambassad i London. Han vill inte förhöras i Sverige eller lämna ambassaden över huvud taget, av rädsla för att bli utlämnad till USA. Per E Samuelsson, en av Assanges två advokater i Sverige, ser de nya uppgifterna som ett bevis för att Assange haft rätt.

– Det är självklart att USA inte driver en förundersökning utan att vilja ha tag på de som dom har som misstänkta, det vill säga Julian Assange och andra medarbetare på Wikileaks, säger Per E Samuelsson. 

Sedan Wikileaks startade 2010 har organisationen gjort flera stora avslöjanden genom att läcka ut hemliga dokument till media, bland annat om USA:s militära insatser i Afghanistan och Irak på 2000-talet.

Enligt brittiska The Guardian har en amerikansk utredning mot Wikileaks pågått sedan 2010. The Guardian bekräftar inte att brottsmisstanken är spioneri, men enligt tidningen pågick utredningen fortfarande i maj förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".