Secret service-personal söker igenom Vita husets trädgård efter att en drönare hittats på gräsmattan.
1 av 3
Secret service-personal söker igenom Vita husets trädgård efter att en drönare hittats på gräsmattan. Foto: TT
Gräsmattan scannas noggrannt av efter att en drönare kraschat på gräsmattan vid Vita huset.
2 av 3
Gräsmattan scannas noggrannt av efter att en drönare kraschat på gräsmattan vid Vita huset. Foto: TT
Obemannade flygfarkoster, så kallade drönare, finns i mängder av former och storlekar. Från små quadrokoptrar som får plats i handen till enorma krigsdrönare stora som privatflygplan.
3 av 3
Obemannade flygfarkoster, så kallade drönare, finns i mängder av former och storlekar. Från små quadrokoptrar som får plats i handen till enorma krigsdrönare stora som privatflygplan. Foto: TT

Drönare flög in över Vita huset

En liten flygfarkost tog sig under måndagsmorgonen in över Vita huset. Nu bekräftar Secret service att farkosten landat på Barack Obamas gräsmatta. 

Vita Huset i Washington stängdes av några timmar i gryningen efter att säkerhetspersonalen upptäckt ett litet förarlöst flygplan, en så kallad drönare, som flög på låg höjd över en av gräsmattorna.

Drönaren, kallad en "quad copter", med fyra propellrar kan köpas av vem som helst på marknaden. Secret service har bekräftat att drönaren undersökts och att den inte innebar någon fara. De meddelar i ett uttalande att de försöker ta reda på varifrån den kom, vilket syftet var med att styra in den över Vita Huset och vem som har gjort det.

Presidentparet Obama är i Indien. Det är okänt om parets båda döttrar, som också bor i Vita huset tillsammans med sin mormor, var hemma när drönaren flögs in över gräsmattan och upptäcktes vid tretiden på morgonen.

Vita Husets talesman gjorde snabbt klart att drönaren inte utgjorde något hot varken mot presidentfamiljen eller själva byggnaden.

Secret service har fått mycket kritik de senaste månaderna sedan det blivit känt att de misslyckats med att stoppa en man som tog sig ända in i Vita Huset och schabblat när de skulle ta fast honom och ett par andra incidenter, som lett till att det ifrågasatts om Secret service kan skydda presidentfamiljen tillräckligt väl.

Experter här säger att det kan vara svårt att upptäcka och hindra små drönare som någon vill flyga med nära Vita Huset, trots att det råder flygförbud kring byggnaden.

Tidningen Washington Post har talat med det kongressutskott som granskar Secret services arbete. Ordförande i utskottet, Jason Chaffetz, säger att händelsen i natt är mycket störande, men att han tror att Sercret service har koll på läget.

Än så länge är det oklart vem som styrde in farkosten över Vita huset och varför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".