Tysklands förbundskansler Angela Merkel höll under måndagen ett tal inför 70-årsdagen. Foto: TT.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel höll under måndagen ett tal inför 70-årsdagen. Foto: TT.

Tyskland minns Auschwitz men många vill också vidare

Angela Merkel: Vår plikt att stå upp mot varje form av främlingsfientlighet
1:42 min

Imorgon högtidlighålls 70-årsdagen av befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz. Även i Tyskland uppmärksammas minnesdagen stort och förbundskansler Angela Merkel varnade i ett tal idag Tyskland för att glömma det som hände för 70 år sen.

– Auschwitz angår oss alla, i dag och imorgon och inte bara på minnesdagar, sa Angela Merkel i sitt tal.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel fick applåder när hon här i Berlin, inför överlevande från Auschwitz och tyska skolungdomar bland annat påminde om att Tyskland inte få sluta minnas och ta ansvar för det fruktansvärda som landet under nazisternas styre gjorde bland annat i Auschwitz. Merkel försökte dra linjerna till i dag.

– Det är vår medborgerliga, samhälleliga och statliga plikt att stå upp mot varje form av främlingsfientlighet, sa hon.

Dessförinnan hade den ungerska judinnan Eva Puztai - Fahidi sagt att hon, när hon för drygt 70 år sen kom till Auschwitz aldrig kunde föreställa sig att det såsmåningom skulle komma att finnas ett demokratiskt Tyskland och att just hon skulle få minnestala i Berlin i dag.

Men trots de stora orden kom i dag också en opinionsundersökning som visar att cirka 80 procent av tyskarna också har ett behov av att gå vidare och lämna förintelsen bakom sig.

Samtidigt visar studien också att tyska böcker om förintelsen säljer bättre än någonsin och allt fler tyskar i dag tycker att förintelsen har något viktigt att säga om vår tid också. En viss ambivalens alltså.

Den unge tysken Kolja Reichert har engagerat sig i en organisation som arbetar med hur Tyskland bearbetar sitt nazistiska förflutna.

– Jag tror många i min generation ibland kan vara lite trötta på att bilden av Tyskland så ofta reduceras till den här perioden, säger Kolja Reichert.

– Vi måste kunna göra båda delar, komma ihåg och ta ansvar för att det inte händer igen, någonstans, men också visa att Tyskland står för något annat i dag och ha levande, starka internationella relationer, säger Kolja Reichardt.

Daniel Alling, Berlin

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".