Koncentrerade kockar lagar mat i ett restaurangkök. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Arbetsgivaravgifterna för unga kommer åka jojo det närmaste året. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Regeringen tvingas sänka arbetsgivaravgift – men vill höja sen

Regeringen lägger nu fram ett skatteförslag den egentligen inte vill ha. Det handlar om att sänka arbetsgivaravgifterna för unga under 23 år, vilket fanns med i allianspartiernas budget som röstades fram före jul. Men sänkningen kommer bara gälla tre månader, sedan vill regeringen höja arbetsgivaravgifterna igen. 

Regeringen och oppositionen lägger nu skulden på varandra för att skatten åker jojo.

– Det kan ju inte vara vårt ansvar att regeringen vill ändra en politik som riksdagen  beslutat. Vill regeringen undvika jojo kan de låta bli att höja skatten, säger Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson.

Genom att Sverigedemokraterna oväntat röstade för den borgerliga budgeten i december beslöt riksdagen att arbetsgivaravgifterna för anställda under 23 år ska sänkas ytterligare.

Detta går helt på tvärs med regeringens linje att stegvis höja ungdomars arbetsgivaravgifter till samma nivå som alla andra.

Regeringen har också dröjt med att verkställa sänkningen. Enligt förslaget regeringen lägger senare i dag, tisdag, ska den inte träda i kraft förrän första maj, alltså fyra månader senare än riksdagen beslöt i december.

Dessutom gör finansminister Magdalena Andersson nu något ovanligt. Hon ber de borgerliga partierna att gå med på att beslutet inte alls genomförs.

– Förhoppningen är att de borgerliga partierna också kommer att agera på ett sånt sätt att man inte gör det onödigt krångligt för företagarna i Sverige, säger Magdalena Andersson.

Vad får dig att tro att oppositionen skulle gå med på att avstå från en seger som de har vunnit?

– Just för att inte göra det mer krångligt för arbetsgivarna, och kanske framför allt för de mindre arbetsgivarna.

Men oppositionen ger Andersson kalla handen. Teoretiskt skulle regeringen då kunna stoppa sänkningen med hjälp av Sverigedemokraterna. Men det är inte troligt.

För regeringens del var den stora vinsten med decemberöverenskommelsen att den kan driva igenom sin budget. Att ta strid i arbetsgivaravgiftsfrågan skulle riskera den vinsten.

Enligt vad Ekot erfar höjs arbetsgivaravgifterna senast första augusti. Längre än tre månader lever alltså inte alliansens seger.

– Nu handlar det ju snarare om att de vill att vi ska medverka till att regeringen inte genomför den politik riksdagen beslutat. Det tycker jag är en mycket konstig ordning, säger Ulf Kristersson (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".