Facebook. Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Längsta Facebook-stoppet på fyra år

"Hör till att hackergrupper tar på sig attacker"
1:20 min

Vid sjutiden i morse gick Facebook ner, men började fungera igen strax efter klockan åtta. Det var det längsta stoppet på över fyra år, och det var inte någon hackerattack som låg bakom stoppet.

Sverige, USA, Indien och många andra länder i Asien och Europa påverkades. Facebook jobbar för att ta reda på vad stoppet berott på, uppger deras PR-byrå till Sveriges Radios reporter. Även Instagram och dejtingappen Tinder gick inte att använda.

En talesperson för Facebook säger till Ekot att stoppet inte berott på en utomstående attack, utan kom efter en förändring av deras konfigurationssystem. 

Drabbade användare fick gå in på Twitter för att ventilera sina tankar kring det 40 minuter långa stoppet med hjälp av hashtagen #facebookdown.

En hackergrupp sa sig ligga bakom attacken, men journalisten och författaren till boken svenska Hackare, Daniel Goldberg, avfärdade tidigt uttalandet som "tomt skryt".

– När såna här saker händer så hör det till att diverse hackargrupper tar på sig ansvaret för såna här attacker, eller antyder att det är de som ligger bakom. Det gör man för att i den här världen vill man skryta med vad man kan, men det betyder inte att det är sant, säger Daniel Goldberg.

Stoppet var det längsta på över fyra år, då Facebook hade störningar i två och en halv timme, skriver bland andra The Guardian.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".