Tillförordnade SD-ledaren Mattias Karlsson har gott hopp om att Jimmie Åkesson ska vara tillbaka snart. Foto: TT
Tillförordnade SD-ledaren Mattias Karlsson har gott hopp om att Jimmie Åkesson ska vara tillbaka snart. Foto: TT

Åkesson sjukskriven till 31 mars

SD:s partiledare Jimmie Åkesson förlänger sin sjukskrivning.

Jimmie Åkesson kommer inte tillbaka till riksdagen förrän tidigast i april. Han har förlängt sin sjukskrivning fram till den 31 mars, enligt riksdagens centralkansli.

Jimmie Åkesson sjukskrevs kort efter valet i höstas på obestämd tid på grund av utmattningssyndrom. I Åkessons frånvaro har gruppledaren Mattias Karlsson klivit fram som vikarierande partiledare. Det har spekulerats om att Åkesson kanske inte kommer tillbaka och att Karlsson i så fall skulle ta över partiledarposten.

I går kom beskedet att Richard Jomshof blir ny partisekreterare i Sverigedemokraterna efter Björn Söder. Att Söder skulle avgå efter tio år på posten har varit klart länge. Men efter Jimmie Åkessons sjukdom har det uppstått en tvist i partiledningen om bytet. Söder har velat vara kvar en tid på grund av Åkessons frånvaro.

– Han är inte fullt återhämtad och läkarna bedömer att han behöver mer tid, säger vikarierande partiledaren Mattias Karlsson till ekot.

Vad innebär det för partiet?

– Det är såklart ett avbräck hela tiden men jag tycker ändå att vi har klarat att bedriva en kraftfull oppositionspolitik och att verksamheten rullar på. Jimmie och jag är överens om de stora tunga besluten.

När talade du senast med honom?

– Igår. Det märks att han är på bättringsvägen och det är oerhört glädjande. men han är inte fullt återställd och han har saker att jobba med.

Mattias Karlsson tvivlar inte på att Jimmie Åkesson faktiskt kommer tillbaka och hänvisar till att Jimmie Åkesson själv tycker att han mår bättre - men om det blir i april när den nya sjukskrivningsperioden går ut vet han inte. Ändå hoppas han att Jimmie Åkesson ska kunna hålla det vårtal han numera brukar hålla i slutet av april:

– Det hoppas jag verkligen.

Opinionssiffrorna har ju legat still. Hade de följt samma kurva om Jimmie Åkesson varit på plats?

- Även om partiledaren är viktig så tror jag ändå att sakinnehållet i politiken som väljarna framförallt bedömer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".