Regeringen miljonsatsar mot antisemitism

1:29 min

Samtidigt som 70-årsdagen av befrielsen från Auschwitz uppmärksammas upplever många grupper i Sverige ett ökat hot. Nu får Forum för levande historia extra resurser för att utbilda skolelever.

– Tyvärr är det så att i den judiska skolan i Stockholm kan inte barnen gå ut utan säkerhetsvakter, säger myndighetens överintendent Katarina Kristensson.

Över hela världen hedras i dag Förintelsens offer, men samtidigt upplever många grupper i Sverige ett ökat hot. Regeringen satsar därför 25 miljoner för att bekämpa antisemitism och islamofobi, och ger myndigheten Forum för levande historia i uppdrag att genomföra en stor utbildningsinsats.

– Vi ser att vi behöver stärka insatserna mot antisemitism, rasism och intolerans i vårt samhälle. Det har kommit flera rapporter under de senaste året som visar på att hatbrotten ökar, säger demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Hur ser du på att den judiska gruppen upplever ett större hot nu?

– Det är oerhört tragiskt. Det är svårt att förstå att vi är här igen, det känns ju som en mardröm. Det är just därför vi måste göra allt vi kan för att inte upprepa vår mörka historia, säger hon.

Forum för levande historia bildades 2003 och har i uppdrag av regeringen att främja arbetet med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter och har bland annat Förintelsen som utgångspunkt för verksamheten. Med det extra tillskottet ska myndigheten se till att skolelever i hela landet utbildas i vad som händer om man inte värnar om alla människors lika värde. Samtidigt går tre miljoner till att stärka säkerheten för den judiska gruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista