Ukrainska krigsfångar paraderas runt i Donetsk.
En man i Donetsk örfilar en ukrainsk krigsfånge som paraderas genom stadens gator. Foto: TT/Sergei Grits

Ukrainska krigsfångar förödmjukas och hotas

"Öppna munnen, tugga din jävel"
2:15 min

Ukrainska fångar i Donetsk-området tvingas äta flaggor, paraderas på gatorna där de misshandlas och hotas med avrättning. En ny video av behandlingen av fångarna väcker avsky i Ukraina.

Videon som separatister i Donetsk-området lagt ut på nätet har väckt upprörda känslor i Ukraina. Videon visar hur tillfångatagna ukrainska soldater misshandlas och förödmjukas och hotas med avrättning.

Det börjar som ett fångförhör men av det mer brutala slaget, fem skräckslagna och utmattade ukrainska soldater tvingas ner på knä och ett separatistbefäl vrålar och frågar var de kommer ifrån, en av de tillfångatagna får en kraftig smäll över huvudet med en pistol och stupar omkull. Befälet som är en halvhög välkänd separatistkommendant som går under namnet Givi tar sen fram en kniv och skär bort en liten ukrainsk flagga på soldaternas uniformer.

"Öppna munnen, tugga din jävel", skriker Givi och männen tvingas äta upp flaggan.

En av dem hotas sedan med att bli skjuten. På en annan del av videon får krigsfångarna paradera inför vanliga Donetskbor, en blir överöst med slag, människorna anklagar dem upprört för att ha dödat civilbefolkningen i Donbass. Videon slutar med att en ukrainsk soldat tvingas in i en bil.

"Vi tar honom till torget och hänger honom, nu åker vi", säger en man.
Det finns dock inget som säger att hotet verkligen verkställdes.

Videon har lagts ut på nätet av separatistkretsar och det finns ingen anledning att ifrågasätta att den är äkta. Behandlingen av krigsfångarna strider mot alla lagar och regler som gäller för hur de ska tas omhand.

Separatisterna har tagit hundratals ukrainska soldater som fångar under striderna varav de flesta frigivits. Hur många som behandlats på liknande sätt som i videon är oklart, den högsta separatistledningen hävdar att man behandlar fångar humant.

Om inte annat antyder videon hur hatet och oförsonligheten har ökat under de månader som kriget pågått. I östra Ukraina hör man numera många som säger att de inte längre kan tänka sig att leva i samma land som övriga ukrainare. I västra Ukraina kallas inte sällan separatisterna och ibland vanliga människor i öster för Coloradoskalbaggar, det syftar på deras brungula symbolik - men kan också uppfattas som att de är skadeinsekter - som måste utrotas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".