uppsala tull avfall miljöfarligt stoppas
Foto: Mona Hambraeus/Sveriges Radio

Svenskt avfall på väg till Afrika fastnar hos tysk polis

"Tonåringar i Ghana och Nigeria bränner TV-apparaterna"
2:07 min

Olaglig export av avfall från Europa ökar, och de stora hamnarna på kontinenten är knutpunkter i trafiken. I tyska Bremen gör polisen regelbundet beslag av skrot på väg till framför allt västra Afrika, och även svenska transporter med miljöfarligt avfall fastnar i kontrollerna, enligt Jürgen Braun på polisen i Bremen. 

– Ja det gör vi, särskilt lastbilar packade med allt möjligt, men även gamla personbilar. De kommer från hela Europa, också från Sverige, berättar Jürgen Braun. Han arbetar på polisen i Bremen i norra Tyskland, och hamnen där är en av knutpunkterna i trafiken med olagligt avfall från Europa.

Antalet svenska illegala avfallstransporter som stoppats har ökat kraftigt de senaste åren, berättade Ekot i morse. En del av dem beslagtas utanför Sveriges gränser.

– De flesta är på väg till Västafrika. De är packade med allt från TV-apparater till kylskåp som innehåller freoner, och allt det här klassas som farligt avfall eftersom det innehåller miljöskadliga ämnen, säger Jürgen Braun på tyska polisen.

Att hitta de olagliga avfallstransporterna i det enorma flöde av tusentals containrar som lämnar Europa från de stora hamnarna i Bremen, Hamburg, Rotterdam och Antwerpen, är som att leta efter en nål i en höstack. Att stoppa trafiken är omöjligt med de resurser som idag satsas, Braun tycker att frågan borde ligga högre upp på den politiska agendan.

En del av de varorna som skeppas iväg går att återanvända, men mycket hamnar på stora skrothögar i mottagarländerna. När metaller och annat ska återvinnas görs det många gånger utan skyddsutrustning. 

– De återvinns på ett farligt sätt. I Ghana och Nigeria bränner tonåringar TV-apparaterna och kylskåpen på soptippar för att få ut metaller som kan återanvändas. Det är riskfyllt för de som gör jobbet och också för miljön. De farliga ämnen som finns i skrotet läcker ut i luften och till grundvattnet, så det är en mycket allvarlig situation för miljön och människorna i Afrika, säger Jürgen Braun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".