Annie Lööf. Foto: Pontus Lundahl/TT.
Annie Lööf. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Lööf talade på Centerpartiets kommundagar

"Många landsbygdskommuner går på knäna"
2:26 min

Centerpartiet samlas för kommundagar i Norrköping. Ekot sände direkt när partiledare Annie Lööf höll ett tal som dominerades av klimathotet och invandringen.

Idag inleddes Centerpartiets kommundagar i Norrköping och Annie Lööf höll tal till partiet.

– Vår närodlade politik behövs mer nu än någonsin. Vi kommer fortsätta att utveckla vår politik och kommer stå ännu starkare i nästa val, sa Annie Lööf i sitt tal.

Lööf lade stor fokus på klimathotet samt miljöproblemen och poängterade att Sverige måste vara fortsatt världsledande i frågan.

– Det är skillnad på miljöpolitik och miljöpolitik. Vi ska inte stoppa och hindra. Tagelskjortan ska inte på, det löser inga problem. Hållbarhet handlar om ekologiska, ekonomiska och sociala värden, sade hon.

Partiledaren tog upp tre områden som viktiga: miljön, hela landet och integrationen.

Under morgonen gjorde Centerpartiet ett utspel om asylmottagandet och hur det ska förändras och skrev om frågan på SvD Brännpunkt. Partiet vill bland annat att kommunerna ska få full ersättning för alla faktiska kostnader kopplade till asylmottagande istället för dagens schablonbelopp som de menar är för låga. Pengarna är tänkta att täcka upp för kostnader för exempelvis förskola och för elever med särskilda behov.

Förslaget är del av en ny rapport om integration. Rapporten väntas bli huvudnumret under Centerpartiets kommundagar. Lööf tog också upp frågan i sitt tal och berättade att de idag släpper en rapport med 20 konkreta förslag.

Lööf tog upp flera punkter från rapporten som hon beskrev som extra viktiga. Bland annat nämnde hon bristen på boenden, intensivkurser i svenska för nyanlända barn samt morgonens nyhet om full ersättning till kommunerna som tar emot många flyktingar. Hon föreslog också praktikjobb med lägre lön för nyanlända.

– Flyktingar skickas med kort varsel över hela landet. Deras kompetenser fångas inte upp och jobbmöjligheterna är små. Nu måste byråkratiska regler ge vika för enkla tydliga lösningar, sade partiledaren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".