Barnsoldater befriade i Sydsudan

"Den yngsta uppges ha varit 11 år"
1:45 min

I Sydsudan har i dag över 200 barnsoldater befriats från sin tjänst i en väpnad milis och har nu tagits om hand av hjälporganisationer. FN:s barnfond Unicef säger att totalt 3 000 barnsoldater kommer att befrias inom de närmaste dagarna.

Den yngsta av de befriade barnsoldaterna uppges vara så ung som elva år, den äldsta 17. Många har burit vapen de senaste fyra åren och aldrig gått i skolan.

Den här första gruppen av barnsoldater frigavs i dag vid en ceremoni i Gumuruk i delstaten Jonglei och har tidigare tillhört en väpnad rebellmilis under ledning av David Yau Yau.

Totalt så kommer 3 000 barnsoldater friges successivt av milisen under den närmaste månaden, i vad Unicef beskriver som en av de mest omfattande demobiliseringarna av barnsoldater någonsin.

Sydsudan kastades in i ett blodigt inbördeskrig i december 2013 och sedan dess har många barn rekryterats till olika väpnade miliser. "Dessa barn har tvingats göra och se saker som inget barn någonsin borde få erfara", sa Unicefs chef i Sydsudan, Jonathan Veitch.

De befriade barnsoldaterna kommer genomgå hälsoundersökningar och få mat, kläder och utbildning, varav en del sköts av Unicef.

Fenomenet barnsodater är inget nytt i Sydsudan, även under befrielsekriget mot Sudan i norr användes barnsoldater under decennier fram till självständigheten 2011.

Bara under det senaste året har omkring 12 000 barn tvångsrekryterats till olika väpnade rörelser, enligt Unicef. Bägge sidor i konflikten, regeringsarmén och rebellerna, anklagas för att använda barnsoldater.

Philip Aguer, talesman för regeringsarmén, som jag träffade tidigare i höstas, menar dock att antalet barnsoldater på regeringssidan har överdrivits i olika rapporter.

Rapporterna överdriver antalet barnsoldater, vi har en strikt policy att inte rekrytera barn, sa han då. Han menade att de flesta barnsoldaterna kommer från rebellsidans olika miliser, men erkände att det funnits en del barnsoldater i regeringsarmén, men att de nu avväpnats och demobiliserats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".