Ettårig flicka. Foto: TT
Den ettåriga flickan är född i Sverige och har fått permanent uppehållstillstånd. Foto: TT

Ettåring får stanna i Sverige – men familjen utvisas

Pappan: Förstår inte Migrationsverkets beslut
1:54 min

En ettårig flicka fick permanent uppehållstillstånd i Sverige – men inte hennes familj. De fick beslut om utvisning tillbaka till sitt hemland Kirgizistan, trots att flickan inte har någon annan släkt i Sverige. Ett korrekt beslut, enligt Migrationsverket.

– Jag förstår inte varför Migrationsverket bara ger vår dotter uppehållstillstånd, säger Aishas pappa Agik Osmanov och tittar på sin ettåring som bekymmerslöst bläddrar i en bilderbok.

Familjen kom till Sverige från Kirgizistan för fem år sen. I höstas fick familjen beskedet att Aisha, som är född i Sverige, får permanent uppehållstillstånd men att resten av familjen Osmanov – mamma, pappa och sexårig storebror – fått ett utvisningsbeslut.

Beslutet har överklagats av familjens juridiska ombud Anuta Sjunghamn, som tycker att Migrationsverket ska bedöma båda barnen på samma grund. 

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att man med två barn – med bara några år emellan, båda minderåriga – anser att den ena inte ska återvända för att det inte är lämpligt men tycker att man inte ser några hinder för den andra att återvända när de kommer möta exakt samma situation, samma risker och situation, säger Anuta Sjunghamn.

Det har nu gått fyra månader sedan ettåringen fick sitt uppehållstillstånd, men hennes familj har fortfarande ett utvisningsbeslut hängande över sig.

Beslutet är korrekt fattat, menar Anette Bäcklund, chef på avdelningen för förvaltningsprocesser på Migrationsverket.

Att syskon som lever i samma familj kan få helt olika asylbesked beror på att de har behandlats som två separata ärenden.

– När ett barn föds vid ett senare tillfälle kan det hända att den individen får sitt ärende prövat separat, men då ska vi pröva hela familjen igen om det är möjligt. Tyvärr har vi inte gjort det i det här fallet men ska göra det nu eftersom vi har ett öppet ärende igen, säger Anette Bäcklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".