Wallström: Assad kan vara del av övergångslösning i Syrien

2:20 min

Möte om Syrien inlett i Moskva. Stora delar av den syriska oppositionen bojkottar mötet eftersom Assadregimen också är inbjuden. Men samtal om Syriens framtid måste inkludera den nuvarande regimen, det säger både Sveriges utrikesminister Margot Wallström och FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson till Ekot.

Samtidigt som striderna i Syrien fortsätter har ett möte om Syrien inletts i Moskva. Det är ett flerdagarsmöte dit samtliga stridande parter utom IS bjudits in.

Precis som USA anser Wallström och Eliasson att det inte längre går att helt utesluta att Assad finns med i en övergångslösning.

– Det är ju precis det man ska förhandla om nu, vilka som ska ingå i denna övergångsregering som sedan ska skriva en konstitution och genomföra val så att det syriska folket själv kan bestämma sin framtid. Så kompositionen, sammanstättningen av den här övergångsregeringen, det är någonting som nu ska diskuteras just i Moskva, säger Jan Eliasson, FN:s vice generalsekreterare

Han vill inte svara ett direkt ja eller nej på frågan om det tidigare kravet på att Assad försvinner från den syriska scenen inte längre är absolut.

Som Ekot rapporterade förra veckan säger inte heller USA och dess utrikesminister John Kerry  längre det som ständigt upprepats hittills: att Assad måste bort till varje pris, att det är en förutsättning för en lösning av konflikten i Syrien.

Kerry uttrycker sig numera i betydligt mer svävande ordalag när Assadregimens roll kommer på tal.

Det amerikanska avsteget från den tidigare kompromisslösa linjen mot Assad har väckt starka och besvikna reaktioner.

Framför allt är reaktionerna starka från den syriska opposition som under år av väpnat uppror haft USA:s och västs i stort sett förbehållslösa stöd i kampen för att avlägsna Syriens nuvarande regim.

Men numera talar alltså både USA och västmakterna hellre om den plan som FN-sändebudet till Syrien, Staffan de Mistura, sedan en tid tillbaka driver.

Linjen från de Mistura driver handlar om att försöka uppnå lokala vapenvilor, med början i Aleppo, i förhoppningen att det ska kunna bromsa striderna i landet som helhet, och möjliggöra fredssamtal.

Den strategin är i sin tur tänkt att leda till en politisk övergångslösning, där Assad och hans regim på ett eller annat sätt är en aktiv part.

Även Sveriges utrikesminister Margot Wallström, just nu på besök i FN-högkvarteret här i New York, stödjer den planen fullt ut.

– Det är det bästa vi har att hålla oss till för dagen. Vi måste ta det stegvis och Sverige backar upp Staffan de Mistura helt och hållet, säger Wallström till Ekot.

Då är alltså Sveriges regerings hållning att det inte inte längre är ett absolut krav att Assad försvinner innan någonting på allvar kan ske i Syrien?

– Ja, alltså, det finns ju ingen framtid för Assadregimen, så det här handlar ju om att ha det hela i en kontrollerad procedur och faktiskt först och främst försöka få till stånd fred.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista