En demonstrant uppmärksammar de 43 försvunna mexikanska studenterna. De har nu dödförklarats av myndigheterna. Foto: Eduardo Verdugo/TT.
En demonstrant uppmärksammar de 43 försvunna mexikanska studenterna. De har nu dödförklarats av myndigheterna.Foto: Eduardo Verdugo/TT.

Mexikanska studenter dödförklaras

Det är nu fastslaget att de 43 försvunna studenterna i Mexiko har mördats av personer som ägnar sig åt organiserad brottslighet. Det säger den mexikanske riksåklagaren, Jesus Murillo Karam.

Den stora polisutredningen i ärendet är nu färdig, och ett hundratal personer har hörts om försvinnandet. Baserat på erkännanden och teknisk bevisning går det att dra slutsatsen att alla 43 kidnappades, mördades och slängdes i en flod efter att kropparna bränts.

Studenterna fördes bort av polis i staden Iguala, i september förra året, och överlämnades till ett kriminellt gäng. Enligt mexikanska rättsväsendet utgår man nu från att de studenter som försvann i staden Iguala dödats, trots att DNA-prover bara kunnat identifiera kvarlevorna av en av dem.

Anhöriga till de försvunna säger att de fortfarande tror att studenterna lever, och att de inte ger upp letandet. Fallet har blivit en symbol för korruption och rättsröta i Mexiko, och har inneburit den allvarligaste krisen hittills för presidenten Enrique Peña Nieto

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".