Staden Benghazi har under flera år plågats av strider, och enligt Amnesty är läget nu akut för invånarna. Foto: Mohammed el-Sheikhy/TT
Staden Benghazi har under flera år plågats av strider, och enligt Amnesty är läget nu akut för invånarna. Foto: Mohammed el-Sheikhy/TT

Amnesty: Akut läge i Libyen

Amnesty kräver FN-sanktioner
1:46 min

Libyen fortsätter skakas av våldsamheter mellan regeringsnära milisgrupper och militanta islamister. I går dödades flera personer när hotellet Corinthia i huvudstaden Tripoli attackerades. Gruppen som tog på sig ansvaret är nära knuten till terrorgruppen IS.

I staden Benghazi är läget akut. Nu vill Amnesty att FN agerar.

– Riktade sanktioner av FN:s säkerhetsråd i enlighet med resolutionen från augusti skulle skicka ett starkt budskap att övergrepp mot mänskliga rättigheter inte tolereras längre, säger Libyenexperten Magdalena Mughrabi på Amnesty International.

Sanktioner, som att frysa tillgångar och införa reseförbud skulle vara en tydlig signal från FN. En ny rapport från organisationen visar att Benghazi blivit laglöst. De libyer som Amnesty pratat med berättar att döda människor dyker upp på Benghazis gator hela tiden.

– Döda kroppar lämnas utanför sjukhus, de ligger på kyrkogårdar eller dumpas vid vägkanter, säger Magdalena Mughrabi.

Människor som plötsligt försvinner och sedan dyker upp på bilder på Facebook - då kidnappade eller mördade. Det här ger signaler om att de ansvariga kan ha begått allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna, något som Amnesty vill att FN:s brottmålsdomstol ska utreda.

Och just i Benghazi där upproren startade för fyra år sen är kaoset som värst efter att milisgrupper under ledning av general Khalifa Haftar inledde en offensiv mot de väpnade islamisterna i oktober och striderna pågår varje dag.

Relaterat

Mer om Libyen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".