Iphone 6 bakom Apples rekordkvartal

Historisk vinst för Apple
1:59 min

Apple är nu det företag som gjort den högsta kvartalsvinsten i historien, 18 miljarder dollar, 147 miljarder kronor. Och främsta skälet är nya Iphone 6.

Apples vinst

Sålda iPhones: 74,5 miljoner (+46%)
Sålda iPads: 21,4 miljoner (-18%)
Sålda Macs: 5,5 miljoner (+14%)

Källa: Apple. Grafik: Liv Widell

Apple backade över tre procent på börsen igår. Men i handeln efter börsens stängning, när rapporten släppts, steg den med nästan sex  procent.

– Jag hoppas ni kommer att hålla med oss om att Iphone 6 och Iphone 6 plus är de bästa telefoner vi någonsin skapat, sa Apples VD Tim Cook när han i september presenterade de nya och betydligt större mobiler som ju först väckte viss tvekan just på grund av det stora formatet.

Tim Cook hade inte behövt oroa sig. Hans förhoppning slog in med råge, och visst håller världens mobilkunder med honom - det är rapportsiffrorna ett klockrent kvitto på.

Apples historiska kvartalsvinst på arton miljarder dollar var långt över alla analytikers förväntningar - och nästan 40 procent större än motsvarande kvartal förra året.

Även försäljningen i sig slog nya rekord: tack vare en fördubbling av antalet sålda Iphones i Kina landade totalen på 74 och en halv miljoner sålda mobiler, och så många har Apple aldrig tidigare sålt under ett enda kvartal.

Omsättningen råkar ha nästan samma siffror, fast i miljarder dollar: 74,6, vilket är en ökning med nästan 30 procent jämfört med samma period förra året. 

Och Iphone 6-modellerna är enormt efterfrågade, just nu hinner produktionen knappt med, säger Apple i sin rapport.

Vid lanseringen handlade många av de inledande frågorna om man skulle se sexan som en mobil eller en surfplatta, och hur man skulle få plats med den i fickan, men de tveksamheterna är som bortblåsta nu.

Apples svar på konkurrensen från de redan stora Androidmobilerna har visat sig vara ett snilledrag, visserligen på viss bekostnad av surfplattan Ipad, där försäljningen sjunkit med 18 procent.

Det börjar sammantaget arta sig till en hyfsad rapportsäsong - av de 96 storföretag som hittills släppt sina kvartalsredovisningar har 66 överträffat förväntningarna, tolv har legat i linje med prognoserna, medan 18 inte levt upp till väntat resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".