En demonstrant uppmärksammar de 43 försvunna mexikanska studenterna. De har nu dödförklarats av myndigheterna. Foto: Eduardo Verdugo/TT.
En demonstrant uppmärksammar de 43 försvunna mexikanska studenterna. De har nu dödförklarats av myndigheterna.Foto: Eduardo Verdugo/TT.

Åklagare slår fast mord på mexikanska studenter

Studenterna mördade
1:47 min

För första gången sedan 43 lärarstudenter försvann i Mexiko förra året säger nu åklagaren i fallet att han är säker på att de mördats.

Han säger sig också veta hur morden gått till. Men åklagaren ifrågasätts av de anhöriga.

– Om ni frågar om det finns tillräckligt med bevis för att de blivit mördade svarar jag ja. Bevisen är starka, sade åklagaren Jesús Murillo Karam på en presskonferens i går kväll. Nästan 100 personer har gripits för morden och ytterligare hundratals har förhörts.

Enligt utredarna ska den dåvarande borgmästaren i staden Iguala i sydvästra Mexiko ha beordrat polisen att ingripa mot studenterna som var på besök.

Polisen ska ha dödat några av ungdomarna och lämnat över resten till en kriminell grupp som tagit livet av dem. Kropparna ska ha bränts på en soptipp, enligt utredarna. Motivet anses vara att ungdomarna troddes tillhöra en annan kriminell grupp.

Men åklagarens bevis kritiseras av anhöriga som inte gett upp hoppet om att studenterna ska vara vid liv. En stor brist i utredningen är att det än så länge bara hittats rester från en av de 43 ungdomarna.

Åklagaren ifrågasätts också eftersom inga militärer gripits. Många av de anhöriga tror att militären också bär en del av skulden för brotten.

– Det finns inte ett enda bevis på att militären var inblandad, säger Murillo Karam.

Fallet med de kidnappade studenterna har eldat på debatten om våldet i Mexiko. Kidnappningen visar hur otydlig gränsen mellan den organiserade brottsligheten och korrumperade myndigheter kan vara i Mexiko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".