Kondoleansbord för Nils Horner på Sveriges Radio Foto: Jesper Björnstedt/Sveriges Radio
1 av 2
Kondoleansbord för Nils Horner på Sveriges Radio Foto: Jesper Björnstedt/Sveriges Radio
Nils Horner. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Nils Horner på plats i Afghanistan under presidentvalet 2009. Foto: Sveriges Radio.

Två gripna i Afghanistan - kopplingar till mordet på Nils Horner avfärdas

"Greps i en räd i Kabul igårkväll"
1:27 min

Två personer har gripits i Afghanistan misstänkta för att ha planerat ett terrorattentat mot ett utländskt företag. Personerna tillhör den grupp som tidigare tagit på sig skulden för mordet på Sveriges Radios utrikeskorrespondent Nils Horner. Det uppger talesmannen för underrättelsetjänsten i Afghanistan för Ekot.

Initialt kom uppgifter om att ledaren för en militant grupp, Mahaz-e-Fadaian vilket kan översättas till Självmordsfronten, hade gripits. Gruppen har tidigare sagt sig ha utfört mordet på Sveriges Radios korrespondent Nils Horner för snart ett år sen. Gruppen sa då att de dödat vad de ansåg vara en brittisk spion.

Men talesmannen för underrättelsetjänsten i Afghanistan säger nu till Ekot att det är två personer gripna misstänkta för att ha planerat ett terrorattentat mot ett utländskt företag. Personerna är medlemmar av gruppen som tagit på sig mordet. De ska inte var misstänkta för mordet på Nils Horner.

Abdul Hasib Sedigi är talesperson för säkerhetspolisen vid Afghanistans inrikesministerium.

– Personerna som vi har gripit är inte misstänkta direkt för mordet på Nils Horner. De planerade ett attentat mot ett utländsk mål i området Shirpour i Kabul. De tillhör gruppen Mahaz-e-Fadaian som vi tror ligger bakom Nils Horners mord, säger Abdul Hasib Sedigi och fortsätter:

– Personer som tillhör denna grupp är farliga terrorister och ligger bakom flera attentat förut. Vi har information om att denna grupp kan ha utfört mordet på Nils Horner och de har tagit på sig detta också.

Nils Horner hade både svenskt och brittiskt medborgarskap och sköts vid en intervju i centrala Kabul, på en gata i stadsdelen Wazir Akbar Khan, den 11 mars förra året.

Vid gripandet ska polisen ha beslagtagit både vapen och sprängämnen, enligt Reuters. Det finns i nuläget stora oklarheter kring den påstådda militanta gruppen i Afghanistan.

– Vi vet fortfarande väldigt lite vad som har hänt men hoppas såklart innerligt att rätt person eller personer ställs till svars för det här fruktansvärda mordet, säger Ekots chef Anne Lagercrantz.

Sveriges ambassad i Kabul uppger för Ekot att den har vetskap om uppgifterna om gripandet men vill inte kommentera dem.

Mordet på Nils Horner utreds i Sverige och det pågår även en utredning hos den afghanska polisen. Utrikesdepartementets pressjour vill inte lämna några kommenterer om uppgifterna från Afghanistan utan hänvisar bara till rikskriminalpolisen.

Åklagare Krister Petersson, vid den internationella åklagarkammaren som leder den utredning som pågår i Sverige, vill inte heller uttala sig om de nya uppgifterna från Afghanistan.

Ekot undersöker informationen om gripandet.

– Vi gör allt vi kan redaktionellt för att ta reda på mer om vad som har hänt, säger Anne Lagercrantz.

Nils Horner blev 51 år. Han började jobba som utrikeskorrespondent för Sveriges Radio 2001 och var dessförinnan journalist i bland annat New York och London. För Sveriges Radio bevakade han framför allt Asien och Mellanöstern.

Den 11 mars förra året var han på plats i Kabul inför presidentvalet i Afghanistan, här kan du höra hans sista rapportering.

– Unesco har visat att ungefär sex procent av fallen där journalister dödats i tjänsten har klarats upp, så det är en väldigt dyster statistik vi ser. Vi hoppas att det här är ett undantag och att fallet klaras upp, men det är för tidigt att dra några slutsatser, säger Ekots chef Anne Lagercrantz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".