Politikerna oense om nya betygsrönen

1:12 min

Enligt Vetenskapsrådets nya rapport har betyg generellt inte någon positiv inverkan på elevers lärande. Men de politiska blocken är oense om de nya rönen. De borgerliga partierna vill att betygsåldern skall sänkas från årskurs 6, som gäller idag, till årskurs 4.

– Det är väl så att forskningen har väldigt svårt att visa exakt när betygen bör införas, vilket jag tror att också den här sammanställningen visar. Jag har dock inte läst den än, säger Christer Nylander, utbildningspolitisk talesperson för Folkpartiet.

– Däremot visar beprövad erfarenhet i hela världen tydligt att fokus på kunskap, duktiga lärare och tidiga stödinsatser är de faktorer som gör att fler elever lyckas i skolan. Därför vill vi ha tidiga betyg, säger Nylander.

De borgerliga partierna vill att elever skall få betyg redan i årskurs 4. Idag får de betyg från årskurs 6.
Vetenskapsrådets nya rapport visar att betygens negativa effekter för lågpresterande elever är större än betygens positiva effekter för högpresterande.

Folkpartisten Christer Nylander menar att det också finns annan forskning som visar att tidiga betyg förbättrar möjligheterna att ge bättre stöd till svaga elever.

Daniel Riazat (V), ledamot i utbildningsutskottet, tror däremot inte att betygen, som han menar leder till mer byråkratiskt arbete för lärarna, är lösningen på frågan hur man skall förbättra elevernas kunskaper.

– Vad som är poängen här är att när man ser över vilka problem den svenska skolan har, och skall sätta sig ner för att bedöma hur man skall lösa problemen, då kommer Alliansen fram till den lösning som alla remissinstanser är emot, som lärarfacken är emot och som forskningen talar emot, säger Daniel Riazat (V).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista