Delad bild: Jan Björklund, Tomas Ramberg och Göran Hägglund. Foto: TT och Sveriges Radio.
Foto: TT och Sveriges Radio.

Ramberg: Har borgerligheten tagit fan i båten?

Tomas Ramberg: FP och KD går delvis åt samma håll
3:42 min

Har den svenska borgerligheten tagit fan i båten? Den frågan inställer sig efter de senaste veckornas utspel från tre av allianspartierna, skriver Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

Efter Sverigedemokraternas valframgång och Fredrik Reinfeldts sorti famlar allianspartierna efter en ny profil i invandringspolitiken. Eller integrationspolitiken som de själva föredrar att säga. Kristdemokraterna var först ute med förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd. När nu Centern och Folkpartiet hakar på med egna trevare blottas de ideologiska sprickorna i den borgerliga fronten.

Den viktigaste skiljelinjen är om politiken leder till mindre invandring, eller påverkar "volymerna" som det kommit att heta i debatten. Kristdemokraternas och Folkpartiets krav på tillfälliga uppehållstillstånd, där den som inte skaffar sig jobb måste lämna landet, skulle fungera som en avskräckande signal till flyktingar som funderar på att söka sig till Sverige. KD-ledaren Göran Hägglund talar själv om den effekten medan FP:s Jan Björklund trots ett snarlikt förslag värjer sig för resonemanget.

Kristdemokraterna brer på genom att också föreslå sänkta bidrag och försvåra för flyktingar att bosätta sig var de vill. Fler signaler alltså. Där de viktigaste mottagarna inte är flyktingar utan de svenska väljarna.

Centerpartisterna är motpolen inom borgerligheten. Partiet står fast vid att uppehållstillstånden ska vara permanenta och gör en poäng av att välkomna fler människor till Sverige. Med liberala argument bejakar de också att människor får bosätta sig var de vill. Bidragen ska inte sänkas. Och ansvaret för att flyktingar ska få jobb lägger Centern på myndigheterna, inte som hos FP och KD hos flyktingen själv som annars riskerar att kastas ut ur Sverige.  

Öppenhet mot omvärlden är en central del av självbilden hos Annie Lööfs parti. Centeraktivisterna talar ofta med stolthet om hur de en gång stod upp för att människor från Östeuropa skulle få komma och leva i Sverige på samma villkor som andra EU-medborgare. Därför landar de nu på kollisionskurs med sina allianskamrater.

Det stora borgerliga partiet, Moderaterna, har ännu inte satt ner foten. Men av det som hittills sipprat ut kan man dra slutsatsen att de står närmare Centern i frågan om permanenta uppehållstillstånd samtidigt som Moderaterna troligen vill sätta starkare press på invandrare att skaffa sig arbete.

Att Alliansen inte är enig i integrations- och invandringspolitiken är inte något problem förrän om några år när de åter ska samlas till en gemensam valrörelse. Tills dess ser de mindre borgerliga partierna det som en finess att få profilera sig med egna linjer i frågan.

Uppenbart är att många inom borgerligheten har svängt efter Sverigedemokraternas framryckning i höstas. Efter Jimmie Åkessons förra valframgång 2010 drog Alliansregeringen motsatt slutsats. Då gällde det enligt Fredrik Reinfeldt att inte låta SD:s tillväxt påverka invandringspolitiken. "Då släpper vi in dem i våra hjärnor", sa Reinfeldt och hänvisade till Danmark som avskräckande exempel.

Där hade borgerligheten enligt Moderatledarens analys börjat kompromissa med Danske Folkeparti och därigenom hamnat på ett sluttande plan som bara gynnade den flyktingfientliga opinionen och ledde till ett "vi- och dom-tänkande". De danska liberalerna hade tagit Fan i båten och då måste man som bekant ro på.

Sverige skulle gå åt motsatt håll och därför beslöt alliansregeringen isolera SD och göra upp med Miljöpartiet i Migrationsfrågorna. Inför valet 2014 levde detta tänkande kvar inom Alliansen och borgerliga partiledare krävde upprepade gånger att Socialdemokraterna skulle ge besked om att de stod fast vid överenskommelserna med MP.

Efter den stora väljarflykten från Alliansen till Sverigedemokraterna söker sig de borgerliga nu bortom överenskommelserna med Miljöpartiet och det finns inte kvar någon blocköverskridande enighet i migrationspolitiken.

Frågan för allianspartierna är nu om Fredrik Reinfeldt hade rätt i sin analys 2010. Är det Sverigedemokraterna och invandringsmotståndarna som vinner mest på att andra partier gör sin invandringspolitik mer restriktiv? Har Hägglund och Björklund tagit fan i båten och var slutar roddturen i så fall?

Räkna med fler utspel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".