Alliansen vill se betyg från fjärde klass - trots forskning

1:32 min

Allianspartierna står fast vid att driva igenom att elever ska få tidigare betyg än idag, från fjärde klass. Detta trots att Vetenskapsrådets forskningssammanställning visar att det inte har någon positiv effekt på hur mycket elever lär sig.

Christer Nylander, folkpartiets skolpolitiske talesperson, säger att han hört forskarnas kritik mot betyg tidigare.

– Det är inte helt oväntat, de sade ungefär samma sak när betyg skulle införas i årskurs sex, när vi flyttade ned betygssättningen från åttan till sexan. Då fick vi samma varningssignaler, säger Christer Nylander.

Det är Folkpartiet och Moderaterna som varit drivande när allianspartierna slöt överenskommelsen om att försöka införa betyg från fjärde klass i skolan.

De står fast vid det, trots att en forskningsrapport idag säger att skolan inte blir bättre av betyg i fyran och trots att de flesta viktiga remissinstanserna och lärarfacken är kritiska.

Också Kristdemokraterna och Centerpartiet står fast vid överenskommelsen.

Annika Eclund är talesperson i skolfrågor för Kristdemokraterna.

– Vi från Kristdemokraterna har ju inte drivit på med betyg i årskurs fyra. Vi hade gärna sett att man hade utvärderat betyg från årskurs sex innan, för att se att vi verkligen genomför reformer som har effekt, säger hon.

Även Ulrika Carlsson, skolpolitisk talesperson för Centerpartiet, kommenterar.

– Det är känt att Centerpartiet tycker att betyg i årskurs sex är en bra modell. Men vi har gjort en överenskommelse och den står vi fast vid, säger hon.

Sverigedemokraternas Stefan Jacobsson, säger att partiet kommer att stödja alliansens förslag när det blir omröstning i riksdagen.

- Betyg från årskurs fyra, det är någonting vi står fast vid. Så i det här fallet kommer nog regeringen att falla, säger han.

Utbildningsminister Gustav Fridolin ser problem med resurser.

– Problemet i svensk skola idag är inte att läraren inte vet vilka elever som behöver extra stöd, det identifierar lärare ofta väldigt tidigt. Problemet är att man inte har resurserna, verktygen och makten att se till att det stödet verkligen kommer på plats, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista