Nya premiärministern Alexis Tsipras ställde upp sig framför kamerorna tillsammans med sina regeringskollegor idag. Foto: Lefteris Pitarakis/TT
Nya premiärministern Alexis Tsipras ställde upp sig framför kamerorna tillsammans med sina regeringskollegor idag. Foto: Lefteris Pitarakis/TT

Atenbörsen föll efter grekiska regeringens första möte

Höjer minimilönerna och ger gratis el till 300 000 hushåll
1:05 min

Kurserna på Atenbörsen föll kraftigt idag efter att den nya regeringen under ledning av landets nya premiärminister Alexis Tsipras sammanträdde för första gången. Utformningen av regeringen ses som ett tecken på att Tsipras tänker gå ut hårt i förhandlingarna med Greklands långivare.

I skjorta och kavaj, men utan slips, kom flera av Greklands nya ministrar till sitt första regeringsmöte efter valsegern i söndags.

Landets nya premiärminister, det vänsterradikala partiet Syrizas ledare Alexis Tsipras lovade att ta itu med den, som han sa, "humanitära katastrof" som de senaste årens hårda åtstramningspolitik inneburit för många greker. Bland det första den nya regeringen tänker göra är att höja minimilönerna och ge gratis el till 300 000 hushåll som i dag lever under fattigdomsgränsen.

Till Greklands långivare i den så kallade trojkan, EU, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden, var budskapet att landet inte längre tänker gå med på underkastelsens politik. Bland annat vill man få till en kraftig nedskrivning av den enorma utlandsskulden på över 2 000 miljarder kronor, vilket är pengar som hållit landet över vattenytan de senaste åren.

Börsen i Aten reagerade kraftigt och flera bankaktier föll med över 20 procent. Bland annat efter regeringens besked att omedelbart stoppa utförsäljningen av Greklands största hamn.

Utnämningen av Yanis Varoufakis till finansminister har väckt reaktioner eftersom han är känd som en av Syrizas mer hårdföra politiker när det gäller inställningen till landets skulder.

Idag sa Varoufakis att Grekland vill se en "alleuropeisk new deal som ska leda Europa till en omstart".

Förhandlingarna med omvärlden börjar genast. På fredag väntas Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem till Aten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".