Malin Johansson på Volvo i Torslanda. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.
1 av 2
"Jättehäftigt att bygga något helt nytt", säger bilmontören Malin Johansson/SVeriges Radio.
Nya Volvo XC90. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.
2 av 2
Nya Volvo XC90. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.

Malin var med och byggde nya Volvon: "Tror på den här bilen"

"Det är en överlevnadsfråga"
1:55 min

På Volvos bilfabrik i Göteborg rullade idag den första serietillverkade nya XC90 ut från produktionslinan. Enligt flera bedömare hänger företagets framtid i hög grad på att den här nya bilen lockar många kunder.

– Det är en överlevnadsfråga. Det är absolut nödvändigt att det här blir en succé, säger Glenn Bergström som är vice ordförande på Volvos verkstadsklubb.

Inne i Volvofabriken blev det applåder när den första nya XC90 rullade av bandet idag. Den här stora och ganska dyra bilen är bland annat tänkt att få Volvo på banan igen i USA, en viktig marknad där Volvo har tappat mer än halva sin försäljning sedan 2004.

Det här är den första bilmodell som Volvo Cars har utvecklat helt på egen hand sedan kinesiska Geely köpte företaget 2010. För att kunna bygga den nya bilen här i Torslandafabriken håller Volvo Cars på att nyanställa 1300 personer. Runt 200 av dem är redan på plats, däribland Malin Johansson som nu monterar bakaxlar, bland annat på den här nya modellen.

– Det var jättehäftigt att vara med att bygga något helt nytt, en helt nyproducerad svensk bil, från början.

Företagsledningen sätter kanske inte allt men i alla fall mycket hopp till den här bilen. Det är den här bilen som ska vända det hela, framför allt i USA. Hur kommer det gå?

– Jag tror på den här bilen, verkligen i USA. De vill ju ha stora, lyxiga bilar. Det ska synas, liksom, och det tycker jag att den gör. Så jag tror på den, säger den nyanställda bilmontören.

Det var några år sedan som tusentals arbetare fick lämna den här fabriken. Hur mycket oro finns för att det kanske inte går så bra som företagsledningen tror och hoppas och att vi landar i något liknande som tidigare?

– Jag är faktiskt inte orolig alls just nu. Det är klart att det alltid är upp och ner i bilindustrin, så man ska väl inte känna sig helt säker, men jag faktiskt det just nu, säger Malin Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".