Federal Reserve. Foto: J David Ake/AP Photo
Federal Reserve. Foto: J David Ake/AP Photo

Amerikansk räntehöjning tidigast i sommar

Vill ha stadigare på fötterna
1:23 min

Den amerikanska centralbanken Fedral Reserve kommer att börja höja räntan tidigast till sommaren.

Det är marknadens bedömning av en kommuniké som FED publicerade på onsdagskvällen.

Centralbanken avvaktar med en höjning av de så kallat korta räntorna, precis som marknaden hade förväntat sig. Visserligen går amerikansk ekonomi bättre, men banken anses vilja ha stadigare på fötterna.

Formuleringen att banken är tålmodig, "remain patient" ska, enligt vad FED-chefen själv Janet Yellen sa för en månad sedan, tolkas som att det inte blir något beslut om räntehöjning under två följande möten - mars och april i det här fallet.

De flesta marknadskommentarer direkt efter besked gick ut på att FED troligen höjer räntan under sommaren eller tidig höst, dels eftersom amerikansk ekonomi går bättre och dels eftersom såväl sparare som investerare i den verkliga ekonomin vill ha avkastning på sina pengar.

Centralbanken räknar med sjunkande inflation, bort från målet på två procent, bland annat på grund av lägre energipriser. Sjunkande inflation är ett problem, men FED tror att det är övergående.

Dollarn sjönk något inför bankens besked, men den relativt starka dollarn just nu bedöms vara ett styrketecken för den egna ekonomin och samtidigt en effekt av att dollarn blir mer attraktiv när det går sämre i europeiska ekonomier.

FED har trappat av sina stödköp av statsobligationer med att andra centralbanker, senast den europeiska ECB, skjuter till mer likviditet för att stimulera ekonomin innebär draghjälp även för den amerikanska ekonomin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".