Knark, narkotika, sprutor. Foto: Martina Holmberg/TT

Myndighet vill ha fler fria sprutor

"Hepatit är en epidemi"
1:42 min

Folkhälsomyndigheten vill att fler ställen i landet börjar med sprutbyte för narkomaner, för att minska risken för smitta.

Många unga narkomaner får hepatit C och hiv, eftersom det finns blodrester kvar på sprutorna.  Markus Broman är överläkare och jobbar på Missbruks- och Beroendeavdelningen i Luleå:

– Hepatit är en epidemi helt enkelt. Det är väldigt vanligt. De flesta av våra patienter som är sprutnarkomaner har hepatit C.

Men nu vill alltså Folkhälsomyndigheten minska spridningen på fler ställen i landet genom att införa sprutbyte, det vill säga att missbrukare kan byta ut sina gamla sprutor mot nya.

Johan Carlsson är generaldirektör på Folkhälsomyndigheten:

– Det beror på att det är väldigt stor risk att de drabbas av andra sjukdomar. Därför är vi angelägna att man också erbjuder de här människorna vård och omhändertagande på lika villkor.

Men förslaget har fått kritik, bland annat eftersom det anses ge missbrukare fler sprutor för att kunna fortsätta med droger. Johan Carlsson på Folkhälsomyndigheten håller inte med:

– Det argumentet tycker inte jag håller. Jag har svårt att tänka mig att en missbrukare skulle avhålla sig från missbruk bara för att han inte hittar en ren spruta.

Markus Broman förstår kritiken men menar samtidigt att den nya sprutbytarmetoden fungerar:

– Om man tittar på vetenskapen så ser man att det minskar risken att smittas av framförallt hepatit C och hiv-infektioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".