En raket som exploderat i östra Ukraina. Foto: Evgeniy Maloletka/TT.
Foto: Evgeniy Maloletka/TT.

Narkomaner i kläm i krigets Ukraina

"Många riskerar att dö"
2:09 min

I krigsområdet i östra Ukraina börjar det bli akut brist på många viktiga läkemedel. En grupp som drabbats hårdare än andra är narkomaner som går på metadonbehandling för att bli av med sitt missbruk.

I Ryssland är metadon förbjuden, och samtidigt har regeringen i Kiev stoppat alla leveranser av preparatet till östra Ukraina.

– Om inte leveranserna av metadon kommer igång inom en vecka så kommer det att innebära en humanitär katastrof, säger Pavlo Skala vid Internationella hiv/aids-alliansen i Ukraina.

– Många riskerar att dö, säger Skala.

Narkomaner har redan tidigare drabbats hårt av konflikten mellan Ukraina och Ryssland - när Krim ockuperades. Ungefär 800 personer där gick på metadonbehandling vid den tiden. Men i Ryssland är metadon förbjuden och snabbt kom det en order från Moskva att verksamheten måste stoppas. Som resultat av det antas uppemot hundra av de tidigare patienterna ha avlidit, de flesta till följd av överdos.

Separatisterna i östra Ukraina däremot har hittills i varje fall inte haft några invändningar mot metadonbehandling - problemet kommer istället från andra hållet.

– Det är den ukrainska regeringen som vägrar att släppa igenom bland annat metadon till östra Ukraina, säger Pavlo Skala.

– Förbudet har varit kraft sedan december månad.

Internationella hjälporganisationer har legat på regeringen men hittills utan resultat. I östra Ukraina råder det också brist på till exempel bromsmediciner till hiv-smittade och läkemedel för turberkolos-patienter, sammanlagt handlar det om runt 10 000 människor. Men problemet med metadon är alltså det allvarligaste.

Skala tror att regeringen är för upptagen med alla dödsoffer från kriget för att bry sig om metadon- patienterna.

– De kanske blir en prioritet om några hundra av dem kommer att dö, säger Pavlo Skala vid Internationella hiv/aids-alliansen i Ukraina. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".