Kraven växer på att Ryssland friger ukrainsk pilot

Porosjenko skrev till Putin
2:00 min

Den ukrainska piloten Nadja Savtjenko har hungerstrejkat i 47 dagar i fängelse i Moskva. Samtidigt som hennes hälsotillstånd är kritiskt växer kraven internationellt på att Ryssland friger henne omedelbart. Ryssland riskerar sin plats i Europarådets parlamentariska församling.

Några tiotal personer med banderoller och slagorden Frige Nadja Savtjenko fick stå en kvart framför det ökända Ljubjankafängelset i centrum av Moskva. Symbolen för sovjetiskt förtryck av oliktänkande idag ett museum. Sen greps de av polisen.

33-åriga Savtjenko sitter fängslad i häkte nummer 6. Hennes försvarsadvokat Mark Feigin och yngre syster Vira har besökt henne där för en vecka sen. Redan då såg hon mycket sjuk ut av sin hungerstrejk som idag går in på 47:e dagen. Ingen annan har hungerstrejkat så länge i häkte 6 och situationen kan snabbt bli livshotande.

Försvaret har vädjat till Vladimir Putin om frigivning. Men Ryssland anklagar henne för delaktighet till två ryska tv reportrars död i en raketattack i juni. Åklagaren påstår att hon givit koordinaterna till dem som avfyrade artilleriraketerna.

Fejgin säger att han har bevis för att hon inte är inblandad, en video visar att hon redan gripits av proryska separatister i juni. Bevisen har domstolen i Moskva avfärdat.

Den ukrianske presidenten Petro Porosjenko ber idag Vladimir Putin i ett brev om Savtjenkos frigivning. Formellt har flygvapenofficeren Savtjenko nu immunitet, som invald både i parlamentet i Kiev och Europarådets parlamentariska församling i Strasbourg, PACE.

PACE har också krävt att Ryssland omedelbart friger 33 åringen eftersom hon som medlem av församlingen för Ukraina automatiskt får internationell immunitet. Ryssland är ett av 46 medlemsländer i församlingen.

I det ukrainska parlamentsvalet blev Savtjenko invald och hon har fått en plats i Europarådets parlamentariska församling PACE.
Det har givit henne internationell immunitet och PACE har också krävt att Ryssland friger henne. De ryska representanterna i PACE röstade inte emot.

Idag ska den parlamentariska församlingen diskutera om Ryssland ska uteslutas ur Europarådets parlamentariska församling som en följd av Moskvas agerande gentemot Ukraina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".