Staket utanför fängelse. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
1 av 2
Mödrarna i projektet fick bland annat hjälp med barnpassning. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Familjepedagog Anna Ekberg (t.v.) och Line Fuchs, verksamhetssamordnare på Solrosen. Foto Joel Wendle/Sveriges Radio.
2 av 2
Familjepedagog Anna Ekberg (t.v.) och Line Fuchs, verksamhetssamordnare på Solrosen. Foto Joel Wendle/Sveriges Radio.

Inlåsta föräldrar behöver stöd

Småbarnsmamman Maria: Det gick bra när man fick hjälp
2:00 min

Kriminalvården behöver bli bättre på att stötta föräldrar som har barn med sig när de avtjänar ett fängelsestraff. Det konstaterar Göteborgs räddningsmission, efter att ha drivit ett tvåårigt projekt med familjepedagoger på en anstalt.

En av de mammor som fått stöd av familjepedagogerna är Maria, som nu har avtjänat sitt straff.

– När man finns i det vanliga livet har man många man kan få hjälp av. Men det har man inte i fängelse, säger Maria.

Maria vill vara anonym och heter egentligen något annat. Hon är en av de runt 20 föräldrar i Sverige som varje år har med sig ett barn under sitt fängelsestraff. Det handlar nästan uteslutande om små barn mellan 0 och 2-3 år.

I ett tvåårigt projekt har Räddningsmissionen i Göteborg genom sin verksamhet Solrosen funnits på plats med familjepedagoger inne på anstalten Sagsjön söder om Göteborg. Syftet har varit att se hur man kan utveckla stödet till föräldrar som har barn med sig i fängelset.

I rapporten som nu är klar, lyfts det fram att behovet av en ökad satsning från Kriminalvårdens sida är stort. Line Fuchs är verksamhetssmordnare på Solrosen.

– Ska man ta emot barn så behöver man ha avsatta resurser för det. Och det sätter ganska stora krav på personalens kunskap kring föräldraskap, barns behov, anknytning och utveckling. Och den frågan måste man ta på allvar.

Ulrika Liljegren, kriminalvårdsinspektör på anstalten Sagsjön, håller med om det.

– Den kompetensen och de resurserna har vi inte tydligt framtagna nationellt i kriminalvården. Jag tror att det arbete vi nu gjort tillsammans med Solrosen kan resultera i att frågan blir tydliggjord och att vi tar ett nytt grepp och kommer vidare i frågan, säger hon.

Maria var under sin tid på anstalten Sagsjön placerad på en avdelning förlagd i en fristående villa, speciellt anpassad för kvinnor med barn. Familjepedagogerna från Solrosen hjälpte henne bland annat med barnpassning och med samtal när hon behövde någon att prata med om sin situation.

– Ibland var det jättejobbigt. Men det gick bra på grund av att Solrosen var där och hjälpte, säger Maria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".